Amfipoli News: Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Κάτοικοι της Αμφίπολης φωτογραφίζονται ανάμεσα σε τάφους!

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Κάτοικοι της Αμφίπολης φωτογραφίζονται ανάμεσα σε τάφους!



     Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την Αμφίπολη πριν από μερικές δεκαετίες, έρχονται στο φως. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο seleo.gr, είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέκου Κοχλιαρίδη πρώην αρχιφύλακα αρχαιοτήτων και του κατοίκου που έγινε ο στενότερος συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη για πολλές δεκαετίες.
   Δείχνουν κατοίκους της περιοχής να φωτογραφίζονται μέσα σε αρχαϊκούς τάφους, μέσα σε ένα νεκροταφείο που βρίσκεται σε ένα τμήμα του τύμβου.
   Όπως αναφέρεται, οι πρώτες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη έγιναν το 1913, όταν ανακαλύφθηκαν τα κομμάτια του Λέοντα της Αμφίπολης. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια, ώστε να αναστηλωθεί το επιβλητικό γλυπτό με τις εργασίες να ολοκληρώνονται την άνοιξη του 1937. Το 1955, ο ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ότι κάτι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό υπήρχε εκεί.
Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Κάτοικοι της Αμφίπολης φωτογραφίζονται ανάμεσα σε τάφους!
    Δέκα χρόνια αργότερα επιχείρησε να κάνει συστηματικά ανασκαφές στον χώρο. Εντόπισε μέρος της περιβόλου, όμως ξεκίνησε από την κορυφή του λόφου να κατεβαίνει προς τα κάτω. Η δική του σκαπάνη έφερε στο φως αρχαϊκούς τάφους -μέρος ολόκληρου νεκροταφείου ψηλά στο κομμάτι του τύμβου.
Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Κάτοικοι της Αμφίπολης φωτογραφίζονται ανάμεσα σε τάφους!
   Η σκαπάνη του Δημήτρη Λαζαρίδη σταμάτησε τις εργασίες της εξ αιτίας της χούντας των συνταγματαρχών κατά τη διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση της εφορίας αρχαιοτήτων της περιοχής.
    Ωστόσο, πριν διακοπούν οι προσπάθειές του αείμνηστου αρχαιολόγου, οι συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μέσα σε αυτούς τους τάφους όχι με το πινέλο στο χέρι αλλά ως... νεκροί έχοντας ανάμεσά τους έναν... πρόγονο τους.


Πηγή: www.imerisia.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου