Amfipoli News: «Ισάξια με τα ευρήματα της Βεργίνας η Αρχαία Αμφίπολη;»

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

«Ισάξια με τα ευρήματα της Βεργίνας η Αρχαία Αμφίπολη;»


«Ισάξια με τα ευρήματα της Βεργίνας η Αμφίπολη»


    Προχωρούν οι ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης, τη στιγμή που τα νέα ευρήματα «τροφοδοτούν» συνεχώς και νέα σενάρια.
    Ο αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι ο τάφος της Αμφίπολης κρύβει κάτι εντυπωσιακό αντίστοιχο με τα ευρήματα της Βεργίνας, όπως δήλωσε στον "Alpha". «Χειρουργικά η ανασκαφή θα μας αποδείξει τι ακριβώς κρύβει», πρόσθεσε.
   Σύμφωνα με τον ίδιο πολλά στοιχεία του τάφου δείχνουν ότι πρόκειται για πλούσιο τάφο για κάποιον με υψηλό αξίωμα. «Ό,τι και αν βρούμε εκεί μέσα θα αποτελεί θησαυρό για εμάς», επισήμανε.
    Οι δηλώσεις του, ήρθαν ένα 24ωρο μετά από εκείνες του ιστορικού Σαράντου Καργάκου, ο οποίος πιθανολογεί ότι στην Αμφίπολη, κρύβεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Πυρά» από τον Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων
     Σκληρή ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τις έχει μετατρέψει σε reality», εξέδωσε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
    Όπως αναφέρουν «μετατρέπουν τον χώρο της ανασκαφής σε κέντρο Τύπου». Επιπλέον ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ανασκαφή δεν επαρκούν ούτε για τους μισθούς επτά εργατών και καταγγέλλει ότι ο τύμβος κινδυνεύει από «μια δεύτερη, σύγχρονη σύληση», αφού οι κυβερνώντες βλέπουν το εύρημα «πρωτίστως από την εμπορευματική του πλευρά, βασικά σαν μια υποσχόμενη νέα τουριστική ατραξιόν της γενικώς εκποιούμενης χώρας».
Ξεκινούν οι εκδρομές στο μνημείο
   Τo έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πολίτες που επιθυμούν να δουν από κοντά τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη, οδήγησε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να εντάξουν στο πρόγραμμά τους την περιοχή.
   Ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα ξεκινά από αυτό το Σάββατο εκδρομές προς τον Τύμβο.
   Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ οι εκδρομείς θα μπορούν να επισκεφτούν και τον χώρο που γίνονται οι ανασκαφές στην περιοχή που έχουν ορίσει οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:



2 σχόλια :