Amfipoli News: Ξεκινούν οι πρώτες ημερήσιες εκδρομές ταξιδιωτικών πρακτορείων στον Τύμβο Καστά!

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινούν οι πρώτες ημερήσιες εκδρομές ταξιδιωτικών πρακτορείων στον Τύμβο Καστά!






 
     Τη… δόξα του μακεδονικού τύμβου της Αρχαίας Αμφίπολη αλλά και την επιθυμία εκατοντάδων Βορειοελλαδιτών που επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή αλλά δεν μπορούν φαίνεται πως θέλουν να εκμεταλλευτούν τουριστικά γραφεία τα οποία ετοιμάζουν ημερήσιες εκδρομές στη Μεσολακκιά και στην περιοχή όπου… σκάβει η Κατερίνα Περιστέρη. Τα «πακέτα εκδρομών» συνδυάζουν επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης αλλά και… μπάνια στην Ασπροβάλτα, κοστίζουν μόλις οκτώ ευρώ και αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα για τους Θεσσαλονικείς, τους Καβαλιώτες και τους Δραμινούς. Την ίδια ώρα, ο λόφος Καστά «γέμισε» τα ταμεία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άνω Αμφίπολης και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων, αφού σε διάστημα λίγων εβδομάδων οκταπλασιάστηκαν τα εισιτήρια που «κόπηκαν».

       Η ζήτηση που έχει ο τάφος φαίνεται πως ανάγκασε έναν από τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς πράκτορες και πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη να συμπεριλάβει στα πακέτα του ημερήσιες εκδρομές με κόστος μόλις οκτώ ευρώ. Το πρώτο πούλμαν με προορισμό αναμένεται να αναχωρήσει από Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου. Όπως εξηγεί ο κ. Ζορπίδης στην Karfitsa το ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί όταν θα επιτραπεί στον κόσμο να πλησιάσει στην περιοχή όπου η κ. Περιστέρη και η ομάδα της πραγματοποιούν τις ανασκαφές. Ο ίδιος υποστηρίζει ωστόσο πως πολλοί επιθυμούν να δουν έστω και από την εξωτερική περίφραξη του μακεδονικού ταφικού μνημείου όσα δείχνουν οι τηλεοράσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη οι ημερήσιες εκδρομές στην Αμφίπολη κοστίζουν οκτώ ευρώ, ενώ όσοι επιθυμούν να τις συνδυάσουν με επισκέψεις σε Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή θα κληθούν να πληρώσουν δεκαπέντε ευρώ. «Οι επισκέψεις αποκλειστικά στην Αμφίπολη θα πραγματοποιούνται μόνο τις Κυριακές. Θα γίνονται ξεναγήσεις και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εκδρομές περιλαμβάνουν και φαγητό το οποίο ωστόσο χρεώνεται επιπλέον» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Αυξάνονται οι επισκέψεις στην περιοχή

    «Ήρθα από Αθήνα αποκλειστικά για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Είναι κάτι το τρομερό. Το εξαιρετικό. Θα πρέπει η χώρα να το αναδείξει για να γίνει γνωστό παγκοσμίως. Θα θέλαμε να δούμε από κοντά βέβαια την πρόοδο των εργασιών και για το λόγο αυτό σκοπεύω να έρθω ξανά και μάλιστα σύντομα στην περιοχή» αναφέρει η Δήμητρα Βαΐτση, δημόσια υπάλληλος η οποία βρέθηκε στον τύμβο του λόφου Καστά το πρωί της περασμένης Τρίτης. «Είχα έρθει και στο παρελθόν. Είναι ένα έργο μοναδικό που ξεπερνά και τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Δεν έχω δει ξανά κάτι παρόμοιο» αναφέρει από την πλευρά του ο συνταξιούχος Λάζαρος Καρυπίδης από την Ασπροβάλτα, ο οποίος εξιστορεί πως από τον «παππού του είχε ακούσει πριν σαράντα χρόνια μια ιστορία ότι στην εν λόγω περιοχή ο Μέγας Αλέξανδρος είχε στείλει το στρατό του, ο οποίος έθαψε εκεί λάφυρα πολέμων».


Η απόστασεις της Αμφίπολης με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας

     Η κοντινή απόσταση του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που… οδηγεί δεκάδες Βορειοελλαδίτες στο σημείο όπου πριν λίγες ημέρες βρέθηκε ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Αμφίπολη απέχει μόλις 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 70 από την Καβάλα, 55 από τη Δράμα, 12 από Ασπροβάλτα, 113 από Κιλκίς και 60 από τις Σέρρες, ενώ η Εγνατία οδός δίνει τη δυνατότητα για ένα άνετο και γρήγορο ταξίδι. Το τοπίο είναι μαγικό καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής οι ταξιδιώτες μπορούν να θαυμάσουν το παραλιακό μέτωπο του δήμου Βόλβης. Όσοι μάλιστα ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους θα συναντήσουν έναν σταθμό διοδίων, τέσσερα τούνελ και αρκετά βενζινάδικα για να μην μείνουν από… καύσιμα. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις ανασκαφές με επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, τους Φιλίππους στην Καβάλα και το Σπήλαιο της Δράμας.

     Εκτός από τη Μεσολακκιά,χωριό στο οποίο βρίσκεται ο Τύμβος Καστά,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον «Λέοντα της Αμφίπολης», την Άνω Αμφίπολη, που φημίζεται για τα αρχαιολογικά της ευρήματα και την Κάτω Αμφίπολη που θεωρείται πιο… τουριστική. Θα έχουν βέβαια τη δυνατότητα να περάσουν και από τη γνωστή ξύλινη γέφυρα. Όπως λέει ο Ανέστης, πωλητής φυστικιών που «στήνει» το εμπόρευμά του ακριβώς απέναντι από το σήμα κατατεθέν της περιοχής «μετά τις εικόνες που έδειξε η τηλεόραση ολοένας και περισσότεροι τουρίστες έρχονται για να βγάλουν μια φωτογραφία με το Λιοντάρι. Αγοράζουν και φυστίκια. Βγαίνει πιο εύκολα το μεροκάματο».


Γεμίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι!


      Φυσικά, οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς επιδιώκουν και αυτοί με τον τρόπο τους να αυξήσουν την τουριστική κίνηση. Έτσι διατυπώνουν θρύλους και λένε… ιστορίες στους τουρίστες παρακινώντας τους να επισκεφτούν και τις κοντινές περιοχές. Αναφέρουν για παράδειγμα πως «κάτοικοι γκρέμισαν την Εκκλησία της Αμφίπολης γιατί άκουσαν πως από κάτω βρίσκονται αρχαία». Έτσι για να δουν την εν λόγω εκκλησία πρέπει να περάσουν από το «Αρχαίο Γυμνάσιο» και από τον αρχαιολογικό χώρο με τις πέντε παλαιοχριστιανικών χρόνων εκκλησίες. Είναι ενδεικτικό πως τον Ιούλιο βρέθηκαν εκεί, σύμφωνα με την αρμόδια υπάλληλο, 110 επισκέπτες, ενώ τον Αύγουστο τετραπλασιάστηκαν αγγίζοντας τους 450 τουρίστες. «Τον τελευταίο καιρό έρχονται πιο πολλοί Έλληνες. Η αναλογία Ελλήνων-ξένων είναι 80%-20%, αντίστοιχα» καταλήγει η υπάλληλος.


Τι μπορείς να κάνεις στη Μεσολακκιά;


    Για όποιον βρεθεί για πρώτη φορά στο χωριό των… ανακαλύψεων θεωρείται απαραίτητο να πιει έναν καφέ στο παραδοσιακό δημοτικό καφενείο. Εκτός από αυτό στο χωριό υπάρχουν μια ψησταριά, μια καφετέρια, ένας φούρνος και ένα ουζερί τα οποία σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Μεσολακκιάς, Θεόδωρο Σίμο «μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους επισκέπτες». «Διαθέτουμε και ένα κτίριο δημοτικό σαν ξενοδοχείο που μπορούν να διανυκτερεύσουν» σχολιάζει ο ίδιος.

   Ρωτάμε τον συνταξιούχο Νικόλαο Παπουτσή εάν θεωρεί πως ο τόπος θα βγει «κερδισμένος από τους επισκέπτες». «Αυτοί δεν είναι τουρίστες. Μπορεί να μην αφήσουν ούτε ένα ευρώ. Τουρίστας είναι αυτός που θα έρθει να περάσει πέντε με δέκα μέρες στην περιοχή και να συνδυάσει το μπάνιο του, τα αρχαία και την επίσκεψη σε γειτονικούς νομούς» σχολιάζει ο ίδιος. «Σίγουρα οι τουρίστες θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της. Πρέπει οι κάτοικοι να δώσουν μάχη για να παραμείνουν εδώ τα ευρήματα» αναφέρει από την πλευρά του ο συνταξιούχος Αχιλλέας Κουκμίσης.

    Αύξηση των τουριστών στην περιοχή του, ειδικότερα τον Αύγουστο «είδε» και ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας. «Είναι ζωηρό το ενδιαφέρον των τουριστών. Σκοπεύουμε ως δήμος να ξεκινήσουμε τις ημερήσιες εκδρομές των ΚΑΠΗ στον τύμβο» λέει, ενώ από την πλευρά του τουριστικός πράκτορας της Βόλβης σχολιάζει ότι «αρκετοί ακύρωσαν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική μετά τις εικόνες των τηλεοράσεων και έκλεισαν δωμάτιο στην Ασπροβάλτα. Θέλουν και μπάνια και… ανασκαφές».




(Πληροφορίες από το κείμενο του Βαγγέλη Στολάκη)


Πηγή: karfitsa.gr

Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου