Amfipoli News: Επισκέψιμος ο Μακεδονικός Τάφος της Ξάνθης - Το "κόσμημα" της Ξάνθης (ΦΩΤΟ)

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Επισκέψιμος ο Μακεδονικός Τάφος της Ξάνθης - Το "κόσμημα" της Ξάνθης (ΦΩΤΟ)



Το πρωί της Κυριακής ανοίγει τις πόρτες του ο Μακεδονικός Τάφος που βρίσκεται στην ορεινή Ξάνθη και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι μοναδικό στην περιοχή της Θράκης.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com, το μνημείο παρέμενε κλειστό, καθώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας φύλακα σε μόνιμη βάση, ενώ όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΛΑ' ΕΚΠΑ Ξάνθης ώστε να διατεθεί προσωπικό για να ανοίξει ο χώρος
προς ξενάγηση.


Λίγα λόγια για τον τάφο

Ο Μακεδονικός Τάφος έχει ανακαλυφθεί στις δεκαετίες του '50 βόρεια των Κομνηνών. Σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους ο Τάφος χρονολογικά τοποθετείται στην χρονική περίοδο 200-150 π.χ. Αποτελείται από εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένη με καμάρες.



Είναι κτισμένος με γωνιόλιθους από εγχώριο μάρμαρο σύμφωνα με το ψευδοϊσοδομικό σύστημα. Οι πόρτες των προθαλάμων και θαλάμων έχουν μονολιθικές παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ τα δάπεδα τους καλύπτονται από μαρμάρινες πλάκες. Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μέτρα και μήκος 2,12 μέτρα. Η θύρα προς το νεκρικό θάλαμο έκλεινε με 2 μεγάλα θυρόφυλλα.



Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη. Κατά διαστήματα γίνονται ανασκαφές στη γύρω περιοχή όχι όμως οργανωμένες και εκτεταμένες για να αποκαλυφθούν οικισμοί. Το 1993 βρέθηκαν ειδώλια και αγαλματίδια, τελετουργικά όργανα, που πιθανότατα προέρχονται από το ιερό του Ασκληπιού.





Πηγή: www.inewsgr.com
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου