Amfipoli News: Βρέθηκε άγαλμα της θεάς Νίκης στον Τύμβο;

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε άγαλμα της θεάς Νίκης στον Τύμβο;

Η θεά Νίκη και η σχέση της με τον Τύμβο Καστά!


Με κάθε επιφύλαξη σας μεταφέρουμε αποκλειστικές πληροφορίες που μόλις έφτασαν στο amfipolinews.blogspot.gr, ότι στο Λόφο Καστά πριν αρκετούς μήνες φαίνεται να εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή άγαλμα της θεάς Νίκης. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανασκαφείς κατά τη διάρκεια εργασιών στην περίβολο του Τύμβου, πολύ πριν εντοπίσουν τις εντυπωσιακές Σφίγγες στην είσοδο του μνημείου και φυσικά προτού εισέλθουν στα ενδότερα του τάφου, εντόπισαν άγαλμα της θεάς Νίκης. 

Πολλά τα ερωτήματα, λοιπόν, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, για τους λόγους που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το εν λόγω εύρημα. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικές πληροφορίες για τη θεά Νίκη. 


Η Νίκη στη μυθολογία

Η Νίκη ήταν θεά της ελληνικής μυθολογίας που προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα, ενώ είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επικράτησε η λατρεία του Δία ως αρχηγού των θεών, η Νίκη και τα αδέρφια της έγιναν ακόλουθοί του. Σύμφωνα με άλλο μύθο, η Στύγα πρόσφερε τα παιδιά της ως συμμάχους του Δία κατά την Τιτανομαχία. Ήταν ο ηνίοχος των θεών, όπως συχνά απεικονίζεται. Συχνά επίσης εμφανίζεται με φτερά, σε αντίθεση με άλλες γυναικείες θεότητες, οι οποίες ήδη κατά την κλασσική περίοδο εμφανίζονταν χωρίς φτερά. Στα ρωμαϊκά χρόνια ονομαζόταν Βικτόρια.


Λατρεία

Η λατρεία της θεάς Νίκης περιελάμβανε πομπές, σπονδές και θυσίες για την ευμένειά της ενώ γίνονταν και ικεσίες προς τη Νίκη από τις ιέρειες των μαντείων. Αν η θεά απαντούσε στις παρακλήσεις των ιερειών τότε δινόταν και η απάντηση προς τον αιτούμενο του μαντείου.

Στον Παρθενώνα υπήρχε ολόχρυσο άγαλμα της Νίκης, ενώ υπήρχε και ναός αφιερωμένος σε αυτήν, ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 410 π.Χ. Αφιέρωμα των Αθηναίων προς τη θεά υπήρχε επίσης και στους Δελφούς. Στο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, αναπαρίστατο και η Νίκη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το άγαλμα της Αθηνάς Νίκης αναπαριστούσε τη Νίκη χωρίς φτερά (Άπτερος Νίκη), που σήμαινε ότι το άγαλμα δε θα έφευγε ποτέ από την Αθήνα.


Όμως τι συμβολίζει σ' αυτή την περίπτωση το άγαλμα;

Οι απαντήσεις θα δοθούν από του αρχαιολόγους και τους ειδικούς της ανασκαφής σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. Έως τότε πρέπει να κάνουμε υπομονή...


Η ομάδα ειδήσεων του amfipolinews.blogsot.gr
Διαβάστε επίσης:



2 σχόλια :

  1. Δεν υπάρχει ναός της θεάς νίκης στην Ακρόπολη, αλλά ναός της θεάς Αθηνάς Νίκης. Όπως δεν υπήρχε και άγαλμα της θάς Νίκης στον Παρθενώνα, αλλά της θεάς Αθηνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να έχει βρεθεί αυτό το άγαλμα δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως σχέση με το ταφικό μνημείο.Μην ξεχνάμε ότι στην γύρω περιοχή αλλά και επάνω στον τύμβο έχουν βρεθεί τάφοι και αντικείμενα μεταγενέστερης εποχής του τύμβου.Αν ήταν ένα άγαλμα σύγχρονο του τύμβου θα έπρεπε να έχει βρεθεί εντός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή