Amfipoli News: Μενδώνη: Υποθέσεις για οριζόντιο τοίχο σφράγισης

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μενδώνη: Υποθέσεις για οριζόντιο τοίχο σφράγισης

«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας» λέει η Λ. Μενδώνη από την Αμφίπολη για το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Τι λέει για τα γράμματα που εντοπίστηκαν στον περίβολο.


Στην ενημέρωση της προς τους δημοσιογράφους, σήμερα, αργά το απόγευμα από την Αμφίπολη, μετά και την ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου, άρα δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού κ. Μενδώνη κάνει λόγο για «οριζόντιο τοίχο σφράγισης».

Απαντώντας στην ερώτηση «Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;» λέει ότι «αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας».

Αυτό σημαίνει ότι, η ανασκαφέας αναζητά ευρήματα κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου.

Η κ. Μενδώνη απάντησε και σε σχέση με την ανάρτηση της αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθυ Κινγκ που μιλά για ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο.

«Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας» απαντά η κ. Μενδώνη «εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμενα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου».

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ενημέρωσης που έκανε η κ. Μενδώνη σήμερα είναι το εξής:

Ερώτηση: Ο τάφος είναι συλημένος;

Απάντηση: Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.

Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;

Απάντηση: Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα.

Ερώτηση: Το μνημείο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Μήπως είναι θαμένος κάποιος βασιλιάς;

Απάντηση: Το ποιός είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες.

Ερώτηση: Κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επισκέφτηκε το μνημείο;

Απάντηση: Ναι, σε συνεννόηση με τον Γ.Γ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο δάστημα χρειαστεί.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε την ανάρτηση της κ.Ντόροθυ Κίνγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο;

Απάντηση: Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμενα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου.

Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου