Amfipoli News: Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας στην Αμφίπολη


Βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο - Σώζεται ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη - Έχει ύψος 0,60 μ.- Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στον Τύμβο Καστά, Αμφίπολης. 


Το Σάββατο (18/10) και τη Δευτέρα (20/10) προχώρησε η ανασκαφή σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5Χ6μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2Χ2μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου, και σε βάθος 0,45μ. 

Μπροστά στην είσοδο, στο χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν .  Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89Χ1,49Χ0,15 και το δεύτερο 0,89Χ1,30Χ0,15.  


Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ..


Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.


Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο. 








Διαβάστε επίσης:



24 σχόλια :

  1. Το ερώτημα είναι ΠΩΣ βρέθηκε 2 θαλάμους πίσω από την είσοδο που είναι το σώμα της, το κεφαλι της σφιγγας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βανδαλισμος και μπαζωμα ...αυτο εγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειναι ξεκαθαρο πλεον:

    το μνημειο-τάφος ηταν επισκέψιμο στα αρχαια χρονια. καποια στιγμη βανδαλιστκε μαλλον απο χριστιανους σε μια προσπαθεια απορροψης καθε τι αρχαίου-ειδωλολατρικου και μπαζωθηκε με χωμα απο τον στρυμονα. Στο μπαζωμα πεταξανε μεσα και οτι ειχα σπασει. Ετσι εξηγειται κι το οτι βραθηκαν κομματια της χαιτης του λιονταριου στο χωμα που αφαιρεθηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ρε Γιάχομπ, Τούρκοι πέρασαν Γερμανοί πέρασαν Βούλγαροι πέρασαν, αλλά για σένα οι χριστιανοί βανδάλισαν τον τάφο...! (Διάνοια είσαι...)

      Διαγραφή
    2. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa Δημητρης τζοβα εγραψες....
      :P

      Διαγραφή
    3. βεβαίως οι χριστιανοί διάβασε λίγο ιστορία αγράματε

      Διαγραφή
  4. ο ταφος νομειζω οτι ειναι σειλημενος. και το κεφαλει δεν ανεικει στην καραειταδα μπροστα πολε μπερδεμενα μας τα λενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Greeklısh η απλά no Greek... Γραψτα όλα με - ι να μην κουραζεσαι και να μην βανδαλιζεις έτσι την γλώσσα μου...

      Διαγραφή
  5. Προφανώς και έχει συλληθεί....κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και γιατί αφού ήταν επισκέψιμο στα αρχαία χρόνια, γιατί καμιά γραπτή πηγή δεν το αναφέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μπαζωμα δεν θα ηταν τοσο ευκολη υποθεση εκεινα τα χρονια ουτε νομιζω πως θα εμπαιναν σε τοσο κοπο.Και δεν ειναι μόνο τα μπαζα αλλα και οι τοίχοι σφράγισης.Δηλαδή αφού μπάζωσαν όλους τους θαλάμους αποφάσισαν να σφραγίσουν κάθε θάλαμο ξεχωριστά?Ποιο το νόημα σε αυτο?
    Επίσης αν ήταν χριστιανοί όπως λέτε αυτοί που το έθαψαν δεν θα είχε μείνει βότσαλο για βότσαλο στο ψηφιδωτό μιας και θα ήταν το πρώτο που θα κατάστρεφαν.Για σκεφτείτε λίγο ποιοι απεικονίζονται στο ψηφιδωτό?Σύμβολα ειδωλολατρείας.

    Πιο πιθανό θεωρώ το σενάριο να μπαζώθηκε από όσους τιμούσαν τον νεκρό για να τόν γλυτώσουν από μία ή από άλλη μία σύληση.Γι αυτό το μπαζώσαν ως το ταβάνι κ έκαναν τους τοίχους σφράγισης για προστασία.Τα κεφάλια τα έβαλαν μέσα γιατί στην είσοδο ήταν εύκολο να βρεθούν κ καταστράφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρισκόμαστε στην αρχή της επιβεβαίωσης της άποψης που είχε ακουστεί τις πρώτες μέρες της ανακάλυψης των σφιγγων η οποία έλεγε οτι τα κεφάλια και τα φτερά είχαν αφαιρεθεί λόγω κάποιου τελετουργικου.
    Αν αυτή η άποψη είχε κάποια βάση θα έπρεπε αυτα να βρεθούν σε κάποιο σημείο εντός του τάφου αφού μετά την ταφή του νεκρού θα τα τα είχαν τοποθετήσει εκεί οι ιερείς.
    Δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός απο το δεύτερο κεφάλι της σφιγγας το κεφάλι της καρυατιδας σε αυτό το χώρο αλλά μπορεί και σε άλλον όπως επίσης και τμήματα του λεοντα διότι αναφέρεται στην τότε άποψη οτι δεν εχει γλώσσα καθώς και όρχεις.
    Οιδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω γυρίσει όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, τέτοιο πανέμορφο κεφάλι γυναίκας δεν έχω ματαδεί, είναι το πιό γλυκό γυναικείο γλυπτό που έχω αντικρίσει, εκπάγλου καλονής και καλλιτεχνικής αρτιότητας. Αυτά τα λέω και για κάποιον φίλο εκεί στην Αμφίπολη, που μούλεγε ότι οι καρυάτιδες των Αθηνών είναι πιό όμορφες από τα γυναικεία γλυπτά του τύμβου Καστά. Τώρα προφανώς και όλοι αυτοί που ισχυριζότανε τα ίδια θα κατάπιανε την γλώσσα τους από τα κεφάλια των σφιγγών. Μα τι κοπελάρα είναι αυτήν ρε παιδιά, τι παίδαρος είναι αυτός, ρε συ τελικά χαζεύοντας την σφίγγα, αρχίζω να πιστεύω ότι η φυλή μας βγάζει τις ομορφότερες γυναίκες της γής. Αυτή η κοπέλα άμα ζούσε σήμερα θα έβγαινε μις Κόσμος μόνο στέλνοντας τη φωτογραφία της στον διαγωνισμό, χωρίς να χρειάζεται να παραβρεθεί η ίδια εκεί, ΠΑΜΨΗΦΕΙ από όλους Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ!!! Μα την βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια ρε σύ, σούρχεται να την αρπάξεις να την φιλήσεις!!! Ένας φίλος μούπε ότι άμα την έβλεπε σήμερα ζωντανή θα την έκανε πρόταση γάμου ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ για να μην προλάβει κάνας άλλος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία Αλεξάνδρου , αλλά δυστυχώς σε πρόλαβαν...πολλοί

      Διαγραφή
  10. το επομενο ευρημα θα ειναι τα κοκκαλα του τυμβωρυχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κάτι "βρομαει" στην όλη ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Επί 20 μέρες 400 άτομα και σκλάβοι που πήραμε απο τα διπλανά χωριά, τοποθετούσαμε στο βάθος της στοάς πέτρες και κομμάτια απο μάρμαρο που βρίσκαμε για αρκετά μέτρα . μετά μπαζώσαμε το υπόλοιπο κομμάτι με άμμο απο το ποτάμι. Αφού προηγουμένως είχαμε τοποθετήσει μέσα στον τάφο τους θησαυρούς που είχαμε συλλέξει απο τις επιδρομές."
    Το σωτήριον έτος 1807 θέρος.
    Απόσπασμα απο το προσωπικό ημερολόγιο του Νικοτσάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Επί 20 ημέρες 400 άτομα και σκλάβοι που είχαμε πάρει απο 3 διπλανά χωριά τοποθετούσαμε στο βάθοσ τησ στοάς πέτρες και κομμάτια απο μάρμαρο που βρίσκαμε, για αρκετά μέτρα. Μετά μπαζώσαμε με άμμο απο το ποτάμι. Αφού προηγουμένως είχαμε τοποθετήσει μέσα στον τάφο τους θησαυρούς που είχαμε συλλέξει απο τις επιδρομές.
    Το σωτήριον έτος 1807, θέρος. "
    Απόσπασμα απο το προσωπικό ημερολόγιο του Νικοτσάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. panos64 ...

    αρκετα καλο αυτο που ειπες για τον Νικοτσαρα ... δωσε link στο λαο να διαβασει περισσοτερα .. !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το γεγονος οτι δεν ειχε βρεθει μεχρι τωρα κεφαλι σφιγγας .. παραπεμπει οτι ειχε γινει αποπειρα συλλησης αλλα δεν εφτασαν μακρυα λογο των διαφραγματικων τοιχων και της αμμου ..
    Τωρα που βρεθηκε κεφαλι και μαλιστα στο εσωτερικο .. πολυ μεσα, μαζι με ολα τα αξεσουαρ (φτερα των σφιγγων) μου ερχεται στο μυαλο μου οτι ισως καποια στιγμη στην αρχαιοτητα να εγινε καποιος μεγαλος σεισμος .. με αποτελεσμα την πτωση των κεφαλων και την θραυση της πορτας λογο πιεσεων (αφου λογικα θα ηταν κλειστη) ..
    Ετσι πιθανον να τα μαζεψαν ολα, να τα τοποθετησαν στο εσωτερικο (οσο πιο μεσα γινοταν για να ειναι ασφαλη) και μετα προφανως να εκλεισαν-σφραγισαν τον ταφο κατα τον τροπο που ξερουμε (διαφραγματικους τοιχους και επιχωματωση) ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ιερό( και οχι τάφος) σφραγίστηκε διότι μέσα μεταφέρθηκε κρυφά και θάφτηκε η μούμια του Μεγάλου Βασιλέα στο τρίτο θάλαμο.

      Διαγραφή
    2. εγω υποθεσεις κανω .. και δεν ειμαι καν συγουρος γιαυτα που λεω ..

      εσυ φαινεται να μιλας λες και κανεις ο ιδιος την ανασκαφη ή εθαψες ο ιδιος τη "μουμια του Μεγάλου Βασιλέα στο τρίτο θάλαμο"
      μακαρι να ειναι και ετσι ..

      Διαγραφή