Amfipoli News: Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ - Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ - Τι λένε οι αρχαιολόγοι


Τα σπουδαία ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης ανακοίνωσε πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε  στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος, 2´.10’’-  από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού,στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους,  αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες  studio. Παρουσιάζεται  το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.

Επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.  Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ.  Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.


Η υπόθεση εργασίας  που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι  υπάρχει  πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα  μέχρι τούδε στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος.  Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.
Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες  η  συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.
Τεχνικές παρατηρήσεις
1.       Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει  για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).
2.       Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη  πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.
Σημείωση 1.
Αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.
Σημείωση 2.
Μετά την ενημέρωση από την κ. Α. Παναγιωταρέα για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Θα αποσταλεί  και το υλικό των απαντήσεων.

Διαβάστε επίσης:



12 σχόλια :

  1. Τελικά υπάρχει και άλλος θάλαμος στην συνέχεια, ή ο τάφος σταματά εκεί? Δεν μπόρεσα να καταλάβω.
    Κάποιος που κατάλαβε καλύτερα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι, δεν υπάρχει άλλος θάλαμος! Οπότε τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Δεν το διευκρίνισαν! Μήπως το μνημείο συνεχίζεται υπογείως; Αφού κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρήκαν τόσο σπασμένα κομμάτια από τις σφίγγες και το ψηφιδωτό, μήπως υπάρχουν και άλλοι χώροι κάτω από το δάπεδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με βάση την σημερινή ανακοίνωση δεν έχει βρεθεί άλλος θάλαμος.Ένα κομμάτι μαρμάρινου τοίχου που έλλειπε από τον θάλαμο έδινε την εντύπωση πως θα μπορούσε να υπάρχει πέρασμα σε άλλο θάλαμο αλλά διαψεύστηκε.Ωστόσο μένει αρκετή ακόμα ποσότητα χώματος να αφαιρεθεί αλλά όλα δείχνουν πως ο συγκεκριμένος θάλαμος είναι και ο τελευταίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή τελείωσε η ανασκαφή χωρίς ένα κτέρισμα? Kαι τώρα τί θα πeριμένουμε?Μερικέςεκατοντάδες χρόνια να μαλώνουν οι ειδικοί κι οι μη ειδικοί τί στην ευχή ήταν αυτός ο τύμβος?Κρίμα!!!Οι προσδοκίεςακόμη και των πιο επιφυλακτικών ήταν πολύ μεγαλύτερες του ντόρου.'Εναν ανιχνευτή μετάλλου δεν είχαν χρησιμοποιήσει?Τί στην ευχή κλίμα καλλιεργούσαν .Τόσο ξενέρωμα μόνο αρνητική διαφήμιση είναι. Κρίμα τους ειδικούς επικοινωνίας.Μακάρι τα ευρήματα να αξιοποιηθούν τουλάχιστον από τους ειδικούς.Να μη πάει και τόσος κόπος χαμένος κι αυτά θαμένα σε αποθήκες...όπως τόσα άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επανέρχομαι: Τα κομμάτια της πόρτας ( προς τον..... 4ο θάλαμο )που είχαμε δει σε πολλά κομμάτια ( με τα ανάγλυφα καρφιά ) τώρα τα παρουσιάζουν σαν σπασμένο μαρμάρινο ορθοστάτη!!!!! Κάτι δεν πάει καλά. Μήπως βρήκαν κάτι και επειδή δεν είναι 100% σίγουροι θέλουν με αυτή την ανακοίνωση να κερδίσουν χρόνο? Μπορούν να έχουν όσο χρόνο θέλουν, για μια τόσο σημαντική ανακάλυψη ( άσχετα αν είναι συλημένος ο τάφος ή όχι ), αλλά, το γράφω και πάλι. Κάτι δεν πάει καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν οτι τα φτερά και οι κεφαλές των σφιγγών κόπηκαν λόγω τελετουργικού και όχι από τυμβωρύχους. Επίσης οι εργασίες στον τρίτο θάλαμο δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε δεν τελείωσε η ανασκαφή-ανεύρεση του νεκρού. Προσωπικά στις κρατικές υπηρεσίες δεν έχω εμπιστοσύνη, οπότε δεν αποκλείεται να βρουν κάτι και να μην το αποκαλύψουν στον κόσμο. Δύσκολο, αλλά παίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nothing is over till the fat lady sings λένε οι αμερικάνοι και θα συμφωνήσω.
    Όσο απογοητευτική και αν ήταν η σημερινή ανακοίνωση αναφέρει κάτι πολύ σημαντικό.Ότι τα τμήματα από τα φτερά των σφιγγών βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου.Αρχαιολόγος δεν είμαι αλλά αυτό μου λέει πως το δάπεδο του τρίτου θαλάμου φτιαγμένο κι αυτό από πέτρες πωρόλιθου δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμη τοίχος σφράγισης, επίπεδος αυτή την φορά.
    Είναι βέβαιο πια ότι οι τοίχοι σφράγισης είναι μεταγενέστεροι του μνημείου και σύμφωνα με τα παραπάνω ο ταφικός θάλαμος πρέπει να είναι υπόγειος σε σχέση με τους υπόλοιπους θαλάμους πράγμα που αν ισχύει θα είναι κάτι μοναδικό για άλλη μια φορά.
    Δεν έχουν βρει ακόμη τον ταφικό θάλαμο, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα βρουν κτερίσματα μιας και οι ενδείξεις σύλησης είναι έντονες.Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μην ξεχνάμε ότι ο τύμβος είχε περίβολο οπότε πρέπει να ανασκαφεί ολόκληρος ο λόφος για να γνωρίζουμε το σύνολο του.
    Επίσης στις σεισμογραφικές μελέτες εμφανίζεται υπόσκαφος μεγάλος χώρος στο σημείο του τρίτου θαλάμου. Μήπως υπάρχει υπόγειος χώρος ταφής ώστε να ξεγελαστούν οι τυμβωρύχοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο εγώ παρατήρησα ότι η υπογραφή του αρχιτέκτονα Λεφατζή έχει ημερομηνία 8/2014 ?????;;; Δηλαδή ήδη τον Αύγουστο του 2014 ο άνθρωπος είχε πλήρη εικόνα από την κεφαλή της σφίγγας και τα φτερά...!!! Τελικά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά και μας δουλεύουν... Αν η Περιστέρη παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης για εκμετάλλευση της δημοσιότητας αυτής, θα την γράψει η ιστορία ώς την πιό γελοία αρχαιολόγο ever...

    ΑπάντησηΔιαγραφή