Amfipoli News: Ένα μέτρο μακριά από τον πιθανό τοίχο σφράγισης στην Αμφίπολη

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ένα μέτρο μακριά από τον πιθανό τοίχο σφράγισης στην Αμφίπολη


Οι ανασκαφές κατέδειξαν πως στον τρίτο θάλαμο δεν υπάρχει πύλη που να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο, με τους αρχαιολόγους να αφαιρούν τα χώματα τον βαθύ θάλαμο, αναζητώντας ενδεχόμενο οριζόντιο τοίχο σφράγισης, κάτω από τον οποίο ίσως βρίσκεται ο χώρος ταφής.

Περίπου ένα μέτρο χώμα έχει απομείνει στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη για να φανεί αν πρόκειται για το σημείο ταφής του νεκρού.

Όπως δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάτω από το χώμα ενδέχεται να υπάρχει οριζόντιος τοίχος σφράγισης.

Η κ. Μεδνώνη στάθηκε στο γεγονός ότι η διακόσμηση του τρίτου θαλάμου είναι πολύ λιτή, σε αντίθεση με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δαπέδου και τις δύο Καρυάτιδες που κοσμούν το δεύτερο θάλαμο.

Οι ανασκαφές κατέδειξαν πως στον τρίτο θάλαμο δεν υπάρχει πύλη που να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο, συνεπώς ο τάφος δεν έχει μεγαλύτερη έκταση οριζοντίως.

Ο λιτός τρίτος θάλαμος έχει μεγαλύτερο βάθος, κατά 1,5 μέτρα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους. Ως την Τρίτη οι αρχαιολόγοι είχαν αφαιρέσει μισό μέτρο επιχωμάτωσης.

Η κ. Μενδώνη τόνισε πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως ο τάφος έχει συληθεί.

Σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος έχει ταφεί στον Τύμβο Καστά, καθότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή η συνολική αρχαιολογική μελέτη, προσθέτοντας πως η μελέτη του μνημείου να κρατήσει χρόνια.


Πηγή: skai.gr
Διαβάστε επίσης:



4 σχόλια :

  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΔΕΞΙΑ?
    ΖΩΦΟΡΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?
    ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΤΟ ΒΛΕΠΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. arxika eixame dei ton ploytwna kai meta thn persefonh .edw fenetai h persefonh kai den fenetai o ploytwnas......plaka mas kanoyn?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλεος ρε παιδιά!!! Αρχικά έσκαψαν το μεσαίο τμήμα και αποκάλυψαν τον Πλούτωνα, έπειτα τοποθέτησαν πάνω στον Πλούτωνα μαύρο νάυλον και λίγο χώμα για να μείνει στη θέση του και έπειτα έσκαψαν το υπόλοιπο τμήμα και αποκάλυψαν και την Περσεφόνη. Δείτε τη φωτογραφία, το τμήμα του Πλούτωνα είναι σκεπασμένο με λιγα εκατοστά χώμα που μεταξύ τους όμως παρεμβάλλεται το πλαστικό που τοποθέτησαν οι αρχαιολόγοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή