Amfipoli News: Γιατί εκλιπαρεί η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Γιατί εκλιπαρεί η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό



Γιατί εκλιπαρεί η Περσεφόνη στο ψηφιδωτό του τάφου της Αμφίπολης; 

Η εικόνα της εντυπωσιακή στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης. Η Περσεφόνη, η όμορφη γυναίκα που «άρπαξε» ο Πλούτωνας είναι η νέα «ένοικος» του τάφου στο λόφο Καστά. Ποιος είναι ο μύθος της. 
Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία. Η ομορφιά της έκανε τον Άδη να την πάρει μαζί του στον κάτω κόσμο και να την κάνει γυναίκα του. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τον Ζαγρέα, τον Ευβουλέα και τον Σαβάζιο. 

Σύμφωνα με τον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, η αρπαγή της Περσεφόνης έγινε το Νυσίον Πεδίον όταν εκείνη μάζευε λουλούδια σε ένα λιβάδι, συντροφιά των Ωκεανιδών νυμφών, της Αθηνάς και της Άρτεμις. Την ώρα που η Περσεφόνη μάζεψε έναν νάρκισσο, άνοιξε η γη κι από μέσα της ξεπήδηξε ο Άδης. Την έβαλε στο άρμα του και την πήρε μαζί του. Τις φωνές της άκουσαν μόνο η Εκάτη και ο Ήλιος. 

Θέλοντας να πάρει την κόρη της πίσω, η θεά της Γεωργίας Δήμητρα έκανε συμφωνία με τον Άδη: έξι μήνες η Περσεφόνη θα ήταν στον πάνω κόσμο και έξι στον κάτω. Τους μήνες που η Περσεφόνη θα ήταν στον πάνω κόσμο, η χαρά της θεάς Δήμητρας αποτυπωνόταν στη φύση και είχε καλοκαιρία. Αντίθετα, τους έξι μήνες που ήταν με τον Άδη, είχε κακοκαιρία. 

Πηγή: fimes.gr
Διαβάστε επίσης:



2 σχόλια :

  1. Το μνημείο έγινε το 323 -320 για τον Αλέξανδρο ,φυσικά η ταφή δεν έγινε τότε .Το μνημείο ήταν επισκέψιμο για πολλά χρόνια και έγιναν καταστροφές από βέβηλους .κάποια στιγμή το ιερατείο του τάφου στην Αλεξάνδρεια έκανε μυστική μεταφορά του σώματος του Μ.Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη μπήκαν οι τοίχοι σφράγισης και έγινε κατάχωση με άμμο !! στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν απόπειρες τυμβωρυχίας όμως κανείς δεν έφτασε μέχρι τέλους ! Άρα περιμένουμε στον 3ο θάλαμο ψηφιδωτό η παράσταση με τον Αλέξανδρο και πιο μέσα ,σε σκαλισμένο βράχο τον τάφο ασύλητο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί όμως να εγκατέλειπαν οι τυμβωρύχοι?Τι θα τους σταματούσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή