Amfipoli News: O γενειοφόρος του ψηφιδωτού είναι ο Φίλιππος Β';

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

O γενειοφόρος του ψηφιδωτού είναι ο Φίλιππος Β';

Η απεικόνιση δείχνει ότι είναι ο Φίλιππος εκτιμά η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθυ Κινγκ για τον γενειοφόρο στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης. Γιατί το υποστηρίζει...



Την εκτίμηση ότι ο γενειοφόρος άνδρας που οδηγεί το άρμα στο περίτεχνο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Φίλιππος Β' διατυπώνει στο blog της η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθυ Κινγκ.


«Το ένα πρόσωπο είναι ξεκάθαρο πως είναι ο Ερμής. Είναι ξεκάθαρο από το έμβλημά του το οποίο είναι γνώριμο στην εικονογράφησή του και εμφανίζεται σε αρκετούς Μακεδονικούς τάφους. Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα πίσω από τον Ερμή; Κατά τη γνώμη μου, η απεικόνιση δείχνει ότι είναι ο Φίλιππος Β'.» αναφέρει η Κινγκ, η οποία έχει γράψει βιβλία για τα γλυπτά του Παρθενώνα και για την γλυπτική διακόσμηση του δωρικού ρυθμού.


Γρίφος η δεξιά πλευρά του προσώπου αλλά... 


Η ίδια σημειώνει ότι η στάση του γενειοφόρου δεν αποκαλύπτει την δεξιά πλευρά του προσώπου του και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον μακεδόνα Βασιλιά ο οποίος είχε χάσει το δεξί μάτι του.

Ωστόσο τονίζει ότι ο εικονιζόμενος άνδρας φοράει στεφάνι στο κεφάλι του και υπενθυμίζει ότι ο Φίλιππος Β' είχε τιμηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ο Φίλιππος νίκησε στους Ολυμπιακούς την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, σε μια κούρσα με μόνιππα άρματα».

Η αρχαιολόγος σημειώνει πάντως ότι σε τάφους απεικονίζεται πάνω σε άρμα και ο Άδης, αλλά επισημαίνει ότι «ο Άδης συνήθως οδηγεί ένα τέθριππο, (σ.σ. άρμα με τέσσερα άλογα)», ενώ στο ψηφιδωτό εικονίζονται δύο άλογα. 

Πηγή: thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



3 σχόλια :

  1. Ειναι ο οδηγος ο Διονυσος με στεφανι κισσου. Ερμης Διονυσος ως χθονιες θεοτητες λατρευτηκαν στα ορφικα μυστηρια οπου Ολυμπιαδα και Φιλιππος ηταν αρχιερεις. Αν τελικα οι καρυατιδες ειναι Μαιναδες ολο και πλησιαζουμε στον ταφο της Ολυμπιαδας που ποτε ο Κασσανδρος δε θα εθαβε στις Αιγες αλλα Θεσσαλιν´ικη και Κλεπατρα δε θα αφηναν χωρις μνημειο τη μανα του ηγετη που λατρευαν οι Μακεδονες κι ηταν οτροπος να συνεχισουν να εοιζουν οχι μονο πολιτικα αλλα κυριολεκτικα... Θα δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει στεφάνι κισσού αλλά δάφνινο στεφάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή