Amfipoli News: Οι παραστάσεις πολύ πιθανόν να «μιλήσουν» για το νεκρό

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Οι παραστάσεις πολύ πιθανόν να «μιλήσουν» για το νεκρό

Αν και αχνές, οι ανθρώπινες παραστάσεις της Αμφίπολης είναι πιθανόν να δώσουν σημαντικά στοιχεία για τον νεκρό. Ποτέ, δεν έχει διακοσμηθεί επιστύλιο αλλά ζωοφόρος
Από το θέμα που έχουν οι ανθρώπινες παραστάσεις του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης που ανακοινώθηκαν χθες, θα εξαρτηθεί το πόσο πολύ θα βοηθήσουν στην προσέγγιση του νεκρού, λέει ο Π. Φάκλαρης στο TheTOC. «Αν είναι μια σκηνή συμποσίου, ένα κυνήγι, μια μάχη, βεβαίως και θα μας δώσουν στοιχεία για την ιδιότητα του νεκρού. Είναι πολύ πιθανό να δώσουν πληροφορίες σημαντικές για το νεκρό του τάφου», μας λέει ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος επί 36 χρόνια «θήτευσε» στις ανασκαφές της Βεργίνας.

Αφορμή για τη συνομιλία μας με τον κ.Φάκλαρη ήταν οι ανακοινώσεις που έγιναν δια στόματος του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τασούλα στην Αμφίπολη το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, «… έχουμε αχνές πρώτες ενδείξεις στα επιστύλια, τα οποία βρέθηκαν στο χώρο, όπου ήταν το μωσαϊκό. Αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων…»

Αρματοδρομία με 21 άρματα και σκηνή συμποσίου με Μακεδονικούς τάφους

Ρωτήσαμε τον κ.Φάκλαρη αν η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει ξανά τέτοιου είδους παραστάσεις σε επιστύλια Μακεδονικών τάφων. «Σε επιστύλια όχι, αλλά σε ζωφόρο, δηλαδή σε μια ζώνη που υπέρκειται των επιστυλίων, μπορεί να δει κανείς παραστάσεις κι αυτή η ζώνη μπορεί να είναι και μικρού πλάτους, δηλαδή 25 έως 30 εκατοστών. Κι εκεί να αναπτύσσεται μια παράσταση, όπως, στην πρόσοψη του συλημένου Μακεδονικού τάφου στον Άγιο Αθανάσιο στην Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, άλλη μια τέτοια περίπτωση είναι ο προθάλαμος του τρίτου Μακεδονικού τάφου που ήταν ασύλητος στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας. Εκεί υπάρχει μια αρματοδρομία με 21 άρματα.

Ο κ.Φάκλαρης μας μιλά για τη σκηνή συμποσίου που αναπτύσσεται στον Μακεδονικό τάφο στον Άγιο Αθανάσιο, μια σειρά ολόκληρη με παράσταση ανθρώπων. Εκεί προσέρχονται οι συμποσιαζόμενοι, οι προσκεκλημένοι. 
Οι Μακεδόνες προσέρχονται να λάβουν μέρος στο συμπόσιο με άλογα ή πεζή και με τα όπλα τους.

Ο νεκρός που βρέθηκε απεικονισμένος σε τάφο στα Λευκάδια

Για τον ίδιο δεν είναι σπάνιο να βρεθούν ανθρώπινες παραστάσεις σε Μακεδονικούς τάφους. Απλώς δεν είναι πολλοί οι τάφοι που έχουν βρεθεί. «Στα Λευκάδια σ’ έναν άλλο Μακεδονικό τάφο που ανέσκαψε ο Δανός K.F. Kinch το 1895 βρέθηκε απεικονισμένος ο νεκρός του τάφου, ένας Μακεδόνας, ένας έφιππος να επιτίθεται σ’ έναν Πέρση. Αυτή η παράσταση – τοιχογραφία  ήταν εντός του νεκρικού θαλάμου».

Το επιστύλιο δεν το έβαφαν καν. Τις παραστάσεις τις βλέπουμε σε ζωφόρους

Ο κ. Φάκλαρης, ωστόσο, επιμένει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι στα επιστύλια δεν υπάρχει διακόσμηση. «Δεν ξέρω αν η διατύπωση είναι σωστή», μας λέει. «Μπορεί αντί για επιστύλιο να εννοούσε ζωφόρο. Σε επιστύλιο δεν βλέπει κανείς παράσταση. Το επιστύλιο είναι ακριβώς πάνω από τους κίονες ή πάνω από τις παραστάδες. Εκεί δεν τοποθετούν παράσταση. Το επιστύλιο είναι φέρον στοιχείο του κτηρίου, του οικοδομήματος. Δεν το έβαφαν καν. Όμως, μετά το επιστύλιο μπορεί να υπάρχει μια ζώνη με παράσταση».

Δεν θα δυσχεράνει την «ανάγνωση» των παραστάσεων το ότι είναι αχνές

Σύμφωνα με την εμπειρία του, το ότι αυτές οι παραστάσεις είναι αχνές θα δυσκολέψει τους αρχαιολόγους στην «ανάγνωσή» τους; «Μπορεί κανείς να τις “διαβάσει” όσο αχνές κι αν είναι. Δεν έχει σημασία αυτό. Μπορεί να τις προσδιορίσει και να εξακριβώσει το περιεχόμενό τους», μας λέει αφού πρώτα τονίζει πως ότι λέμε έχει το στοιχείο του παρακινδυνευμένου διότι δεν υπάρχει σαφή πληροφορία, ούτε φωτογραφίες από τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν το Σάββατο.

Και καταλήγει: «Στους Μακεδονικούς τάφους, πάντως, υπάρχουν διάφορες ανακολουθίες. Η σκαπάνη έχει συναντήσει, ας πούμε, σε Μακεδονικούς τάφους ναόσχημη πρόσοψη που δεν έχει αέτωμα επάνω. Δηλαδή έχει δωρικά στοιχεία – θριγκό με τρίγλυφα, μετόπες, δωρικούς κίονες – κι επάνω έχει ζωφόρο που είναι ιωνικό στοιχείο. Και δεν υπάρχει αέτωμα που θα έπρεπε να υπήρχε δεδομένου του ότι η πρόσοψή του είναι ναόσχημη. Οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν το στοιχείο του ανακόλουθου».  \


Πηγή:thetoc.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου