Amfipoli News: Πώς είναι τα αρχαία γλυπτά... έγχρωμα;

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Πώς είναι τα αρχαία γλυπτά... έγχρωμα;


Μια νέα έκθεση στην Κοπεγχάγη δείχνει πώς μπορεί να ήταν πραγματικά τα αρχαία αγάλματα

Όλοι ξέρουν πως τα κλασικά αγάλματα είναι λευκά, αλλά τα τελευταία χρόνια η θεωρία αυτή έχει αρχίσει και καταρρίπτεται καθώς όλο και περισσότεροι αρχαιολόγοι σημειώνουν πως τα αγάλματα που έχουν βρεθεί έχουν υπολείμματα χρώματος και άρα επιβεβαιώνουν τις θεωρίες ότι τα αγάλματα ήταν όντως βαμμένα με διάφορα χρώματα. 



Αγάλματα όπως αυτά που κατακλύζουν την Ρώμη και την Αθήνα ήταν κάποτε έγχρωμα λένε πια με σιγουριά οι αρχαιολόγοι. Μια νέα έκθεση στην Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης δίνει την καλύτερη αναπαράσταση για το πώς θα μπορούσαν αυτά τα αγάλματα να είναι. 

Ο μύθος για τα άσπρα αγάλματα επικράτησε στην Αναγέννηση, καθώς πολλά από αυτά (Λαοκόων και οι Γιοί του και άλλα εμβληματικά αγάλματα) ανακαλύφθηκαν τότε και θεωρήθηκαν ως τα τέλεια δείγματα μινιμαλισμού και τελειότητας καθότι άσπρα. Η “παρεξήγηση” αυτή, σημειώνουν οι επιμελητές της έκθεσης στην Κοπεχγάγη, επικράτησε για αρκετές δεκαετίες ως πάγια αντίληψη. 

Εκατόν είκοσι αγάλματα, αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά, εκτίθενται στην Γλυπτοθήκη δίπλα σε ομοιώματα τους, βαμμένα σε διάφορα χρώματα. Η έκθεση έχει τίτλο Transformations: Classic Sculptures in colour και έχει ήδη δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες. Τα χρώματα στα οποία είναι βαμμένα τα αγάλματα έχουν αποφασιστεί μετά από έρευνες για τις αποχρώσεις και διακυμάνσεις που είχαν τα χρώματα που έφτιαχναν στα αρχαία χρόνια, τα οποία ήταν όλα από φυσικές χρωστικές (κυρίως από φρούτα και λαχανικά). 

Δείτε εδώ τις καταπληκτικές φωτογραφίες της έκθεσης 







Πηγή: protothema.gr


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου