Amfipoli News: Ιανουαρίου 2015

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τούνελ, μυστικά περάσματα και αμέτρητες σκάλες-Η μαγεία και το μυστήριο του θρυλικού παλατιού «Regaleira» [εικόνες]


Βρίσκεται στην παλιά συνοικία της Σίντρα, στην Πορτογαλία και ανήκει στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το υπέροχο και ταυτόχρονα γεμάτο μυστήριο παλάτι «Quinta da Regaleira» είναι ένα δείγμα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής.  
Χτισμένο στα τέλη του 20ου αιώνα, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ιδιοκτήτη, Antonio Augusto Carvalho Monteiro (1848 -1920) και του σκηνογράφου και αρχιτέκτονα Luigi Manini.
Με ιδιαίτερη αναφορά στη γοτθική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική το «Quinta da Regaleira» αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.
Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα παλάτι, παρεκκλήσι, λίμνες και δύο πηγάδια που καταβυθίζονται στο έδαφος, διαθέτοντας επάλληλες σειρές από σκάλες.
Τα δύο πηγάδια ενώνονται µε τούνελ και περάσματα, που οδηγούν σε άλλες σπηλιές. Το μεγαλύτερο διαθέτει µια σπειροειδή σκάλα 27 µ., της οποίας ο αριθμός των σκαλοπατιών ανάγεται στη μυστικιστική φιλοσοφία των Ταρώ.
«Οι υπόγειες σπηλιές, οι  λίμνες, ο πύργους και οι ατελείωτοι κήποι. Αυτό μέρος είναι μια μαγεία» δήλωσε η Καναδή φωτογράφος Taylor Moore που αποθανάτισε με τον φακό της την ασύλληπτη ομορφιά του μέρους.  


Πηγή: iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Πώς μέτρησε ο Θαλής το ύψος των πυραμίδων


Η πυραμίδα του Χέoπα (2ου Φαραώ της 4ης δυναστείας), ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, άρχιζε να κτίζεται γύρω στο 2.600 π.Χ. και η κατασκευή της κράτησε όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος 30 ολόκληρα χρόνια συνεχούς εργασίας. Θεωρείται ως η τελειότερη κατασκευή του Αιγυπτιακού πολιτισμού από άποψη γεωμετρικών ιδιοτήτων.

Κάπου μακριά στη Μίλητο, πολλούς αιώνες αργότερα από την κατασκευή της πυραμίδας, ο Θαλής, Έλληνας φιλόσοφος-μαθηματικός που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. (640 π.Χ. – 546 π.Χ.) ξεκινούσε ένα ταξίδι για την Αίγυπτο.

Ο Θαλής εντυπωσιάστηκε από το μέγεθος των Πυραμίδων. Λέγεται πως όταν ρώτησε τον λόγο κατασκευής τους πήρε την απάντηση πως κτίστηκαν από τον Χέοπα ώστε να πεισθούν οι υπήκοοί του για τη μικρότητά τους, μιας και όπως έλεγε δεν υπήρχε μέτρο σύγκρισης ανάμεσα στον άνθρωπο και την πυραμίδα.

Πράγματι, από τότε και για 2000 χρόνια κανείς δεν είχε καταφέρει να μετρήσει το ύψος τους κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον του Θαλή.

Για τη μέτρηση του ύψους των πυραμίδων ο Θαλής χρησιμοποίησε ένα ραβδί, το οποίο στήριξε κάθετα στο έδαφος δίπλα από τις πυραμίδες. Στη συνέχεια περίμενε μέχρι το μήκος της σκιάς του ραβδιού να γίνει ίσο με το ύψος του.

Όταν συνέβη αυτό μέτρησε το μήκος της σκιάς της πυραμίδας. Προφανώς, τη χρονική στιγμή όπου το μήκος της σκιάς του ξύλινου ραβδιού γινόταν ίσο με το ύψος του, τότε όλα τα αντικείμενα (που ήταν κάθετα τοποθετημένα στο έδαφος) σχημάτιζαν μια σκιά, με μήκος ίσο με το ύψος τους. Οι πυραμίδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση και έτσι το ύψος μπορούσε να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς τους.



http://geo.typepad.com/.a/6a0168e53be7ff970c01a511c9dc1a970c-350wi

Ο Θαλής έκανε τη μέτρηση χρησιμοποιώντας τις μονάδες της εποχής και βρήκε 276,75 πήχεις, δηλαδή 145,3 μέτρα, κι έτσι απέσπασε τον θαυμασμό του βασιλιά της Αιγύπτου Άμασι.

Το πραγματικό ύψος της πυραμίδας είναι 147 μέτρα, δηλαδή ο Θαλής με μόνο όπλο το μυαλό του και ένα ραβδί είχε μετρήσει την πυραμίδα με σφάλμα μόνο 1,7 μέτρα!

Αναδημοσίευση κειμένου και σκίτσου από: mousaios 



Πηγή: egriechen.info, thesecretrealtruth.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα...

Τους είχαν του… κλώτσου και του μπάτσου – Ο Γιάνης έβαλε τέλος στον εξευτελισμό μας!


Μεγάλη διάδοση γνωρίζει στα social media η σύνθεση τριών φωτογραφιών που δείχνουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να φέρεται στους Έλληνες υπουργούς σαν να πρόκειται για χαζοχαρούμενα παιδάκια.

Στην περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου τον χτυπά στο κεφάλι με χαρτιά, στον Γιάννη Σουρνάρα ρίχνει ένα απαλό σκαμπιλάκι στο μάγουλο λες και είναι το… χαριτωμένο του αγοράκι.

Σε αντιδιαστολή με τις «ευρωπαϊκές» αβρότητες, που δείχνουν σε πόσο… μεγάλη υπόληψη τους είχε ο Γιούνκερ, παρατίθεται η εικόνα του Γιάνη Βαρουφάκη που στέλνει το πτυχιούχο τυροκομίας Γερούν Ντάισελμπλουμ στο… καλό!

Το θέμα είναι εμείς ποιους θέλουμε για υπουργούς μας. Τα χαριτωμένα αγοράκια που παίζει μαζί τους ο Γιούνκερ, ή τον Γιάνη Βαρουφάκη που δεν παίζεται;

Υ.Γ. Και φυσικά ουδείς σοβαρός άνθρωπος θα δεχόταν να τον χτυπά με χαρτιά στο κεφάλι ή να του σκαμπιλίζει το μαγουλάκι κανένας, πόσο μάλλον ένας μεθύστακας όπως ο Γιούνκερ.


Πηγή: tribune.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Ποιες τροφές μειώνουν τις φλεγμονές


Προστατεύστε την υγεία σας τρώγοντας

Το τζίντζερ, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μερικά από τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξει κανείς στη διατροφή του, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τον οργανισμό, προωθώντας την υγεία.

Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις τροφές μπορεί όντως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονών στον οργανισμό. Ωστόσο, τονίζουν ότι η προσθήκη ή αύξηση της κατανάλωσης οποιασδήποτε από αυτές τις τροφές δεν είναι πιθανό να μην έχει βαθιά επίδραση στην υγεία κάποιου. 

Σε μια νέα, μικρή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άντρες που κατανάλωναν λιναρόσπορο για 42 μέρες παρουσίασαν σημαντική μείωση στους δείκτες φλεγμονών στον οργανισμό τους, σε σχέση με άλλους άντρες που δεν κατανάλωναν το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Μία άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο του 2011 στο Cancer Prevention Research, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το εκχύλισμα από ρίζα τζίντζερ φάνηκε να μειώνει τους δείκτες φλεγμονών στο παχύ έντερο. Ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 στο Journal of Biological Chemistry, η κουρκουμίνη (κύριο συστατικό που περιέχεται στο μπαχαρικό κουρκούμη και χρησιμοποιείται στο κάρυ) θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστολή βιολογικών μηχανισμών, οι οποίες οδηγούν σε φλεγμονές στους τένοντες.

«Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό στην επιστήμη, όμως πιστεύω ότι ακόμη μαθαίνουμε τους μηχανισμούς μέσα και από τους οποίους συμβαίνει αυτό» σχολίασε στο LiveScience η διαιτολόγος Kristin Kirkpatrick.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο διαβήτης είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα φλεγμονών.

Η ίδια, ωστόσο, τονίζει ότι η προσθήκη και μόνο ενός συγκεκριμένου τροφίμου στη διατροφή κάποιου είναι απίθανο να «κάνει θαύματα», μειώνοντας τις φλεγμονές ή βελτιώνοντας την υγεία του ατόμου γενικότερα.

«Αν όμως ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή με αφθονία προϊόντων και πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής άλεσης, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονών σε όλο το σώμα» πρόσθεσε η Kirkpatrick, λέγοντας ακόμη ότι αυτό δεν αρκεί να γίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά να αποτελεί τον τρόπο διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Πηγή: newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Σοκολατένια μάφινς

                               Σοκολατένια μάφινς

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα σπορέλαιο
2 αυγά
2 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκια μπείκιν παούντερ
1 κουταλάκι μπείκιν σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές κακάο
150 γραμμάρια μερέντα
1/4 κούπα λικέρ  της αρεσκείας σας
1 κουταλιά της σούπας καφές εσπρέσσο  διαλυμένος σε 1/4 κούπα νερό
1/2 κούπα ξινόγαλα
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή ή ρούμι ή κονιάκ




Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση. Βάζουμε 12 χαρτάκια για μάφινς στο ειδικό ταψί για μάφινς.
Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε καλά με μία σπάτουλα.
Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, μπείκιν παούντερ, σόδα, κακάο, αλάτι.
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στο το μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα.

Μετά προσθέτουμε τη μερέντα, το λικέρ ή  τον καφέ διαλυμένο σε νερό, και την βανίλια ή το κονιάκ - ρούμι.
Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζουμε τη ζύμη στο ταψάκι για μάφινς.
Ψήνουμε για 25 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.
Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα χτυπήσει κομμάτι σοκολάτας, θα βγει υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του μάφινς που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας.

Αφήνουμε τα μάφινς στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρουμε από το ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Τα μάφινς μένουν φρέσκα για 3 μέρες στο ψυγείο.

Πηγή: sidagi.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Τὰ Ἑλληνικὰ εἶναι τραγούδι!


Αὐτὸ τὸ ἄρθρον τὸ ἔψαχνα γιὰ καιρό, ἀλλὰ μετὰ τὸ ξέχασα. Σήμερα ὅμως, ἀφορμῆς δοθείσης ἀπὸ τὶς σαχλαμᾶρες αὐτῶν ποὺ δροῦν μέσα στὰ ὑπουργεῖα ἀπαιδείας, καθῶς καὶ ἀπὸ τὶς ἀδιαφορίες τῶν «δασκάλων» γιὰ τὸ τὶ πραγματικὰ διαπράττουν εἰς βάρος τῶν παιδιῶν μας, ἀπεφάσισα νὰ ἐπιμείνω. Κι ἔτσι τώρα σᾶς τὸ παρουσιάζω.

Στόχος μου εἶναι νὰ κατανοήσουμε τὴν χρησιμότητα τῶν γραμμάτων κι ὄχι νὰ ἀδιαφορήσουμε γιὰ ἀκόμη μίαν φορά. Δυστυχῶς, οἱ ἀδαεῖς καὶ οἱ …Μῆτσοι, εἶναι πάρα πολλοί. Ἀλλὰ εἶναι στὸ χέρι μας νὰ ἐνημερώσουμε ὅσο τὸ δυνατὸν περισσοτέρους. Ἀφορᾷ στὴν πνευματικὴ ὑγεία τῶν παιδιῶν μας, καθῶς καὶ ὅλων τῶν γενεῶν ποὺ θὰ ἀκολουθήσουν.

Φιλονόη.

Τα ελληνικά είναι τραγούδι

Πρέπει να σας πω ότι δεν ήμουν πάντοτε υπέρ των τόνων. Τούς θεωρούσα διακοσμητικά στολίδια, κατάλοιπα άλλων εποχών, που δεν χρειάζονται πια. Και καθώς δεν ήμουν ποτέ καλός στην ορθογραφία, το μονοτονικό με διευκόλυνε. Βέβαια, η γλώσσα χωρίς τόνους φάνταζε στα μάτια μου σαν σεληνιακό τοπίο, αλλά νόμιζα ότι αυτό ήταν μια προσωπική μου εντύπωση, θέμα συνήθειας. Ώσπου συνέβη το εξής: Είχα βρεθεί για ένα διάστημα ν” ακούω συστηματικά, καινούργια ανέκδοτα τραγούδια, επωνύμων και ανωνύμων, για λογαριασμό τής δισκογραφικής εταιρείας «Λύρα», προκειμένου αυτή να τα ηχογραφήσει ή να τα επιστρέψει στους συνθέτες. Είναι δύσκολο ν” απορρίπτεις και ακόμα δυσκολότερο να εξηγείς το γιατί. Όταν βέβαια το τραγούδι είναι τετριμμένο ή άτεχνο, η εξήγηση είναι εύκολη. Μού συνέβη όμως να δω τραγούδια όπου οι στίχοι δεν ήταν άσχημοι και η μουσική δεν ήταν τυχαία, επιπλέον ταίριαζε θεματικά και με τους στίχους. Κι όμως, το τραγούδι συνολικά δεν «κύλαγε» όπως λέμε( οπότε το επιστρέφαμε στον ενδιαφερόμενο με διάφορες ασάφειες και υπεκφυγές. Το πράγμα με απησχόλησε. Έφερνα στο μυαλό μου μεγάλες ωραίες επιτυχίες, παλιά τραγούδια (…) και τα συνέκρινα μ” αυτά που απέρριπτα, ώσπου μετά από μήνες διεπίστωσα κάτι πολύ απλό: Όταν μια μουσική μετατρέπει συστηματικά τις μακρές συλλαβές σε βραχείες ή όταν ανεβάζει την φωνή εκεί όπου υπάρχει απλώς μια περισπωμένη, ενώ την κατεβάζει συστηματικά εκεί που υπάρχει ψιλή οξεία, όταν δηλαδή η μουσική κινείται αντίθετα -προσέξτε, αντίθετα όχι στο ρυθμό τού ποιήματος, αλλά αντίθετα στις αναλογίες τονισμού και αντίθετα στην ορθογραφία του- τότε όσο έξυπνη και να “ναι, κάνει το τραγούδι δυσκίνητο και ασθματικό. Στα πετυχημένα τραγούδια δεν συμβαίνει αυτό. Βέβαια, όταν γράφει κανείς πάνω σ” ένα ρυθμό ή σ” ένα μουσικό δρόμο, πρέπει να ακολουθήσει τα καλούπια τους, οπότε θα υπάρχουν σημεία όπου αυτή η πείρα που περιέγραψα, δεν τηρείται. Αυτό όμως θα συμβεί μόνον όταν δεν γίνεται αλλιώς. Και πάντα η βιασμένη λέξη θα τοποθετείται έτσι ώστε να προηγούνται και να έπονται επιτυχείς στιγμές, ώστε να μειώνεται η εντύπωση τής ατασθαλίας, η οποία έτσι συνδυασμένη ωφελεί, διότι το τραγούδι αλλιώς θα ήταν μηχανικό. Κάτι τέτοιο δεν το είχα προσέξει. Και ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι οι τόνοι και τα πνεύματα ίσως να μην ήταν διακοσμήσεις, ίσως να είχαν λόγο. (…)

«Η μουσικότητα της
ελληνικής γλώσσης είναι
εφάμιλλος τής συμπαντικής»
Γ. Ξενάκης

Μέσα στο στούντιο είχα και δύο εκπλήξεις. Να η πρώτη: Προσπαθώντας να ακούσω την διαφορά οξείας και περισπωμένης, διάβασα την φράση: «Λυγά πάντα η γυναίκα». Το «πάντα» ακούγεται ψηλότερα από το «λυγά» που παίρνει περισπωμένη. «Λυγά πάντα η γυναίκα” ακούγεται όμως περιέργως ψηλότερα κι από το «γυναίκα», που όμως παίρνει οξεία. Γιατί άραγε; Τηλεφώνησα σ” έναν φίλο και έμαθα ότι η «γυναίκα» οφείλει να παίρνει παρισπωμένη, διότι είναι τής τρίτης κλίσεως, η οποία όμως καταργήθηκε, γι” αυτό πήρε οξεία η «γυναίκα». Να λοιπόν, που από άλλο σημείο ορμώμενος, αναγκάστηκα να συμφωνήσω ότι κακώς καταργήθηκε η τρίτη κλίση αφού στην φωνή μας εξακολουθεί να υπάρχει «Λυγά πάντα η γυναίκα» λοιπόν και παίρνει και περισπωμένη. Η δεύτερη έκπληξη: Έδωσα σ” έναν ανύποπτο νέο, που παρευρισκόταν στο στούντιο, να διαβάσει λίγες φράσεις. Εκεί μέσα είχα βάλει σκοπίμως την ίδια λέξη ως επίθετο και ως επίρρημα, διότι είχα πάντα την περιέργεια να διαπιστώσω αν προφέρουμε διαφορετικά το ωμέγα από το όμικρον. Ακούστε τις φράσεις:
Είν” ακριβός αυτός ο αναπτήρας. Ας μην είν” ωραίος, έχει την αξία του. Ναι, ακριβώς αυτό ήθελα να πω».

Ακουστικώς δεν παρατήρησα διαφορά. Έκοψα τις δύο λέξεις και τις κόλλησα την μία κατόπιν της άλλης. Ακούστε το!
«Ακριβός… ακριβώς».
Ελάχιστη διαφορά στο αυτί’ ο ηχολήπτης μόνον επέμενε ότι το δεύτερο είναι κάπως πιο φαρδύ. Ας το ξανακούσουμε:
«Ακριβός… ακριβώς».

Ασήμαντη διαφορά. Συνδέσαμε τότε τον παλμογράφο. Να το διάγραμμα του επιθέτου ακριβός, όπως προέκυψε, και να το πολύ πλουσιότερο τού επιρρήματος. Δεν είναι καταπληκτικό; Όταν το είδα, τα μηχανήματα του στούντιο μού φάνηκαν σαν όργανα του παραμυθιού. Ο παλμογράφος μού φάνηκε σαν μια σκαπάνη που, κάτω από το έδαφος της καθημερινής ομιλίας, ανακαλύπτει αυτό που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, έστω μέσα σε χειμερία νάρκη, αυτό που συνειδητοποίησαν και προσπάθησαν να μνημειώσουν οι Αλεξανδρινοί δύο χιλιάδες χρόνια πριν. Τίποτε δεν χάθηκε. Όλα υπάρχουν. Αρκεί να προσέξουμε αυτό το τραγούδι της καθημερινής ομιλίας που πηγαινοέρχεται συνεχώς ανάμεσά μας. Ακούστε πώς ηχούν οι τονισμοί. Ακούστε τα μακρά. Ακούστε την λαϊκή τραγουδίστρια πώς αποδίδει το ωμέγα ή την ψιλή οξεία (…).

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το
φως θα ελιχθώ προς τα πάνω όπως
ένα ρυάκι που μουρμουρίζει.
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα
τούς μιλήσω ελληνικά,
επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες.
Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική»
Νικ. Βρεττάκος

Τέλος, ακούστε την θεία φωνή του Ανδρέα Εμπειρίκου, την παράξενη απαγγελία που κυνηγά την λάμψη της οξείας, τον πλούτο της διφθόγγου, τους τόνους και την ορθογραφία, σαν μουσικά σύμβολα μιάς φωνής που προϋπάρχει αδιάκοπα και οδηγεί το ποίημα. (…) Δεν περιφρόνησα καμμιά άποψη και δεν κολάκευσα καμιά. Προσπάθησα να πω τρείς φορές τρείς αλήθειες.

Πρώτον: Τα ελληνικά είναι τραγούδι. Κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να απλοποιήσει ένα τραγούδι ή να το δει πρακτικά. Γιατί να δούμε λοιπόν τα ελληνικά, πρακτικά;
Δεύτερον: Όποιος σταθεί αλαζονικά απέναντι στα ρεφρέν που τον ψυχαγώγησαν διά βίου, στρέφεται εναντίον της προσωπικής του ιστορίας και πίστης. Τα ίδια μπορεί να πάθει ένας λαός με την γλώσσα. Ιδίως αν η γλώσσα του είναι τα ελληνικά.
Τρίτον: Τα ελληνικά ως τραγούδι είναι ανυπόφορα δύσκολα. Κανείς δεν τα βγάζει πέρα με τα ελληνικά. Απέναντι στα ελληνικά θα είμαστε πάντα φάλτσοι και αγράμματοι. Αλλά τί να γίνει; Σημασία έχει η συνείδηση ότι τα μιλάμε, όχι για να γίνουμε δεξιοτέχνες, αλλά για να γίνουμε άνθρωποι.

Ευχαριστώ.

Διονύσης Σαββόπουλος
Μπείτε στο CHAT του "Έλευσις Ελλήνων"!!!
Ελάτε και εσείς στην παρέα του "Έλευσις Ελλήνων", εδώ κουβεντιάζουμε για όλα τα θέματα που απασχολούν την χώρα μας, σας περιμένουμε όλους. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!!!
Πηγές
http://maiandros.blog-spot.gr/2015/01/13/t%E1%BD%B0-%E1%BC%91llinik%E1%BD%B0-e%E1%BC%B6ne-tragoudi/
Διαβάστε Περισσότερα...

Λίστα Λαγκάρντ: Όλα τα ονόματα και τα ποσά

Πίνακα με ολα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ και το χρηματικό ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς τους  έστειλε το ΣΔΟΕ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να σχηματιστεί εικόνα για γιο προφίλ των καταθετών. Στην ουσία το ΣΔΟΕ επεξεργάστηκε όλα τα αρχεία (τραπεζικές καρτέλες) που περιέχει το αρχείο και απομόνωσε ονόματα και ποσά.

Πίνακα με ολα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ και το χρηματικό ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς τους  έστειλε το ΣΔΟΕ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να σχηματιστεί εικόνα για γιο προφίλ των καταθετών. Στην ουσία το ΣΔΟΕ επεξεργάστηκε όλα τα αρχεία (τραπεζικές καρτέλες) που περιέχει το αρχείο και απομόνωσε ονόματα και ποσά.

Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ανάλογα με το ύψος του χρηματικού ποσού. Πρώτο στον κατάλογο, εμφανίζεται το όνομα «PANTELI MARIA» με ποσό ύψους 562.896.546 δολάρια. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι όπως έχει δηλώσει η κυρία Παντελή, ο λογαριασμός δεν της ανήκει καθώς ήταν διαχειρίστρια (internet user). Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στο hedge fund του κ. Σάμπυ Μιώνη.
Ακολουθεί το όνομα «Levis Solomon» με ποσό 557.938.829 δολάρια και το «Sapountzi (Sapountsis) Pinelopi (Penelope) με 108.586.482 δολάρια ενώ η πρώτη τετράδα κλείνει με τον «Mionis Sampy (Sabby) (Saby) με 80.619.625 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι τα πρωτα 79 ονόματα εμφανίζουν ποσά άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ 451 εμφανίζουν ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Συνολικά, 918 φυσικά πρόσωπα εμφανίζουν ποσά .
Μεταξύ των ονομάτων είναι των συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, στην θέση 391 εμφανίζεται ο κ. Συμεών Σικιαρίδης με ποσό 1.226.899 δολάρια, αμέσως μετά η σύζυγός του Ελένη Παπακωνσταντίνου με το ίδιο ποσό  ενώ στην 919η ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης με μηδενικό ποσό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την λίστα Λαγκάρντ

Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Δεν θέλω ρήξη, αλλά χρόνο να καταθέσω ένα πρόγραμμα, χωρίς λιτότητα, λέει τώρα ο Τσίπρας


Καμία πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση - Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους - Θα αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε ΕΚΤ-ΔΝΤ - Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας θα δεχθούν τη συμφωνία που προτείνουμε

Δεν είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αλλά να λάβει χρόνο, ώστε να καταθέσει το δικό του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο Bloomberg, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί στην Αθήνα την τρόικα και να ολοκληρώσει το μνημονιακό πρόγραμμα.

«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Ολόκληρη η δήλωσή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων έχει ως εξής:

«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη.
Αλέξης Τσίπρας»


Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Σε ποιους χρωστάει η Ελλάδα -Το BBC αναλύει το ελληνικό χρέος [εικόνα]



Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με την κυβερνητική επιθυμία για διαγραφή και την ξεκάθαρη άρνηση της Γερμανίας- και όχι μόνο- για νέο κούρεμα, είναι και πάλι στο επίκεντρο για τα διεθνή ΜΜΕ.

Για αυτό το λόγο το BBC ανέλαβε να θυμίσει σε ποιους χρωστά η Ελλάδα. Στο δημοσίευμα που φιλοξενεί τη συνέντευξη της Ανγκελα Μέρκελ- η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος- τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τονίζει πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί το Grexit, όπως και τα όσα είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο BBC, υπάρχει και ένα γράφημα που αναλύει το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με αυτό- που βασίζεται σε στοιχεία από το Open Europe, ένα βρετανικό think tank- το ελληνικό χρέος φτάνει τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 60% κατέχει η ευρωζώνη, το 10% το ΔΝΤ, το 6% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 3% ελληνικές τράπεζες, το 1% ξένες τράπεζες, άλλο 1% η Τράπεζα της Ελλάδος, το 15% αφορά άλλα ομόλογα και το 3% άλλα δάνεια.


Πηγή:   iefimerida.gr 
Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΜΑΡΔΑΣ: ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή των συντάξεων προχώρησε, για άλλη μία φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Μετά τις δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά ο οποίος έκανε λόγο για «σφιχτή» κατάσταση στις συντάξεις τον Μάρτιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας έρχεται να διαβεβαιώσει μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση εγγυάται την καταβολή των συντάξεων.
«Κάποιοι βλέπουν ένα πίνακα, πίσω από αυτόν υπάρχουν άλλοι οκτώ...» ανέφερε με νόημα.
«Ποτέ δεν θυμάμαι στη χώρα να αντιμετωπίστηκε πρόβλημα πληρωμών συντάξεων και μισθών, έχουν γίνει και παλιότερα παρόμοιες αναφορές» πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.


Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Βαρουφάκης διόρισε σύμβουλο για το χρέος τον εισηγητή του κουρέματος το 2012


Με μια λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ανατέθηκε στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD ο ρόλος του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Διαβάζοντας κανείς πίσω από την ανακοίνωση, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά με στόχο το "κούρεμα", όπως ακριβώς δήλωσε σε διεθνή μέσα πριν από μερικές ημέρες ο Ματιέ Πιγκάς, ανώτατο στέλεχος τηςLAZARD.

Ποια είναι η LAZARD

Η LAZARD είναι η τράπεζα που παρείχε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους της ως το 2012, δηλαδή το περιβόητο PSI και πλέον βάζει ρότα για ένα νέο «κούρεμα».

«Αυτή η αναδιάρθρωση είναι απολύτως απαραίτητη. Δεν είναι μόνον απαραίτητη, αλλά είναι επίσης εφικτή», δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο ο Ματιέ Πιγκάς σε μια δήλωσή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».

«Πιστεύω ότι πρέπει να απομειωθεί κατά το 50% το Χρέος της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας στην Ευρώπη.

Το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το Χρέος που διακρατούσαν ιδιωτικές τράπεζες και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ο Πιγκάς: «Από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους», δηλαδή περίπου τα 200 δισεκ. ευρώ, έκρινε ο ίδιος.

«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται "κούρεμα", μια απομείωση του χρέους» εξήγησε.

«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα» σημείωσε ο Πιγκάς


Πηγή: iefimerida.gr 
Διαβάστε Περισσότερα...

Σοκαρισμένοι οι Τούρκοι από τον ναό στην λίμνη της Νίκαιας


Έκπληκτοι οι Τούρκοι ερευνητές και οι κάτοικοι της ιστορικής βυζαντινής πόλης της Νίκαιας, αντίκρισαν ένα πρωί να εμφανίζεται στην λίμνη της περιοχής και κάτω από την επιφάνεια του νερού, ο σκελετός μιας μεγαλοπρεπής βυζαντινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και των εφημερίδων, Milliyet και Zaman, οι πρώτοι που αντιλήφτηκαν την ύπαρξη των θεμελίων αυτή της ιστορικής βυζαντινής εκκλησίας ήταν οι πιλότοι κάποιου αεροπλάνου που πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την λίμνη.

Οι πρώτεΑς αναφορές των ίδιων των Τούρκων κάνουν λόγο για την ιστορική μεγάλη εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στον άγιο Πέτρο και η οποία κτίστηκε τον τέταρτο αιώνα, ήταν δηλαδή από τους πρώτους μεγάλους ναούς που κόσμησαν στην συνέχεια όλη την ελληνορθόδοξη χριστιανική Μικρά Ασία.

Οι πληροφορίες για το ιστορικό αυτό κτίσμα που έμεινε κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, είναι ότι βρίσκεται 20 περίπου μέτρα από την ακτή και σε βάθος δυο μέτρων από την επιφάνεια της λίμνης.

Όπως ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Αρχαιολογικού Τμήματος του πανεπιστημίου Uludağ της Προύσας, Mustafa Şahin, στο μέρος αυτό όπου βρέθηκαν τα ερείπια της εκκλησίας έπρεπε να βρίσκονταν επίσης το κτίριο της τοπικής βουλής επί ρωμαϊκής εποχής. Δίπλα ακριβώς από αυτό το κτίριο είχε κτιστεί αυτή η μεγαλοπρεπή εκκλησία που όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες πρέπει να δέσποζε σε όλη την περιοχή.



Τα ιστορικά στοιχεία που προβάλουν οι Τούρκοι είναι ότι η ανέγερση αυτού του ναού έγινε αμέσως μετά την επικράτηση το 313 από τον Μέγα Κωνσταντίνο του χριστιανισμού.

Το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός σηματοδότησε την ανέγερση και άλλων περικαλλών ναών σε όλο το μήκος και το πλάτος της Μικράς Ασίας όπου κατοικούσε εκείνη την περίοδο ο πυκνότερος χριστιανικός πληθυσμός από όλες τις ρωμαϊκές επαρχίες. Ο ναός λέγεται ότι από τον μεγάλο σεισμό του 740 που έπληξε την ευρύτερη περιοχή είχε πάθει μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια ανακαινίστηκε στην νεότερη του μορφή.

Προφανώς οι διάφοροι σεισμοί που έγιναν στο παρελθόν στην περιοχή της Νίκαιας, όπως ο μεγάλος σεισμός του 1999, βύθισαν την εκκλησία κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Σήμερα και κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο ναός επανήλθε στην επιφάνεια σε μια αεροφωτογράφιση από ένα τουρκικό αεροπλάνο που πετούσε πάνω απ την λίμνη.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες η Νίκαια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά κέντρα από την πρώτη περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας και όπως είναι γνωστό εκεί έγινε η πρώτη μεγάλη οικουμενική σύνοδος των χριστιανών.

Το κτίριο της τοπικής γερουσίας, (Senato Saray), όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι, κτίστηκε το 325. Πολύ κοντά κτίστηκε ο μεγάλος ναός της αγίας Σοφίας που σώζεται μέχρι σήμερα αλλά οι Τούρκοι πριν από δυο χρόνια τον μετέτρεψαν σε τζαμί.

Οι διάφορες μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, όπως ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Προύσας, Bedri Yalman, έλεγαν ότι οι ψαράδες εδώ και καιρό έβλεπαν κάποια περίεργα ερείπια να βρίσκονται στον βυθό της λίμνης χωρίς όμως να δώσουν σημασία για την ιστορική και αρχαιολογική τους αξία.

Η ιστορική ανάδυση του ναού κάτω από τα νερά της λίμνης της Νίκαιας έγινε ξαφνικά από μια τυχαία πτήση ενός τουρκικού ερευνητικού αεροπλάνου που χαρτογραφούσε την περιοχή και ανακάλυψε τον ιστορικό αυτό ελληνορθόδοξο χριστιανικό ναό.

Οι πρώτες φωτογραφίες που βγήκαν στην δημοσιότητα δείχνουν το μεγάλο μέγεθος αυτού του ναού βασιλικού ρυθμού. Όπως διαπιστώνουν και οι Τούρκοι ερευνητές, πρέπει να είναι μεγαλύτερος και από την αγία Σοφία, γεγονός που δείχνει την μεγάλη ιστορική αλλά και θρησκευτική αξία του.

Ο ναός αυτός θεωρείται ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά κέντρα όλης της Μικράς Ασίας και για τον λόγο αυτό θα προσήλκυε πολλούς προσκυνητές από πολλές περιοχές. Άγνωστο είναι το πότε ακριβώς βυθίστηκε κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, αλλά το σημαντικότερο είναι πως εντελώς απροσδόκητα εμφανίστηκε ξανά για να δείξει για άλλη μια φορά πως η ελληνορθόδοξη χριστιανική ταυτότητα της Μικράς Ασίας ποτέ δεν χάθηκε και ακόμα και σήμερα με διάφορα «σημάδια» εκπλήσσει ακόμα και τους ίδιους τους σημερινούς κατοίκους της.

Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Πηγή: eleysis-ellinwn.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Όταν η Ελλάδα έβρισκε τον Κολοσσό της Ρόδου



Ιούνιος του 1987, η Ελλάδα δεν έχει προλάβει να “συνέλθει” από την εθνική υπερηφάνεια που της προσέφεραν ο Γιαννάκης, ο Γκάλης και τα άλλα παιδιά – την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Eurobasket – και μαθαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανεύρεση του Κολοσσού της Ρόδου. 
Σε αντίθεση με την περίπτωση της Αμφίπολης που τον πρώτο λόγο έχουν οι αρχαιολόγοι στην περίπτωση της Ρόδου τις έρευνες κινούσε μια Ολλανδή οραματίστρια η οποία είχε καταφέρει να παρασύρει τις τοπικές αρχές της Ρόδου αλλά και τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Στάθη Αλεξανδρή στην μεγαλύτερη αρχαιολογική “γκάφα”. 
Ανοίγουμε μία παρένθεση για να μεταφέρουμε το γενικότερο περιβάλλον που επικρατούσε εκείνη την περίοδο και εκείνες τις συγκεκριμένες ημέρες στην χώρα πέρα από την εθνική ανάταση που είχε φέρει η κατάκτηση του eurobasket, και η διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996. 
Η τουριστική βιομηχανία της χώρας βρίσκονταν σε απόγνωση καθώς ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκδόσει τουριστική οδηγία που παρότρυνε τους Αμερικάνους τουρίστες να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα θεωρώντας ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει επαφές με την τρομοκρατία. 
Σαν να μην έφθανε αυτό τέλη Ιούνη κάνει την εμφάνιση της η οργάνωση 1η Μάη πυροβολώντας και τραυματίζοντας σοβαρά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Ραυτόπουλο. 
Με λίγα λόγια οτιδήποτε μπορούσε να ανεβάσει εθνικό αίσθημα ή τον τουρισμό ήταν ευπρόσδεκτο, αν αυτό το “οτιδήποτε” μπορούσε να συνδυάσει και τα δύο θα ήταν ιδανικό.

Κλείνουμε την παρένθεση και επιστρέφουμε στην οραματίστρια Ανν Ντακμααρ η οποία βρέθηκε από την Αυστραλία στην Ρόδο για διακοπές όπου και είδε σε όραμα που ακριβώς βρίσκονται τα ερείπια του Κολοσσού. 
Η αρχική επιφυλακτικότητα και δυσπιστία που είχαν οι τοπικές αρχές απέναντι στο πρόσωπο της σύντομα ξεπεράστηκε καθώς η μυστηριώδης 56χρόνη που δήλωνε ότι κατείχε πτυχίο παραψυχολογίας από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, κατάφερνε και “υπνώτιζε” τον ένα μετά τον άλλο τους τοπικούς άρχοντες. 
Σε συνάντηση που είχε με τον τότε δήμαρχο Ρόδου Σάββα Καραγιάννη, του επισήμανε για το πρόβλημα που είχε στο στομάχι του, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος, ενώ ο αντιδήμαρχος της εποχής εκείνης, Γιώργος Μιχαηλίδης ο οποίος δήλωνε κατάπληκτος στους δημοσιογράφους ότι σε μια συνάντηση που είχε και διάβαζε την σελίδα 56 ενός νόμου όταν βγήκε από το γραφείο, η οραματίστρια τον χαιρέτησε και του είπε “Η σελίδα 56 του νόμου που διαβάζατε προηγουμένως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον”. 

Τα “οράματα της Ντάκμααρ” ή η πίεση για μια ανακάλυψη που θα έφερνε κόσμο και χρήμα στο νησί; Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που οδήγησε τις τοπικές αρχές να γνωρίσουν την μεσόκοπη Ολλανδέζα στον Υπουργό Ναυτιλίας ο οποίος κάλεσε εσπευσμένα στις 26 Ιουνίου του συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου να τους ανακοινώσει “ότι πιθανόν κάτι σημαντικό έχει βρεθεί στο λιμάνι της Ρόδου”. Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του ο υπουργός ανέφερε ότι αν όντως είναι ο Κολοσσός “πρόκειται για τεράστιας όχι μόνο αρχαιολογικής σημασίας γεγονός, αλλά εθνικής αφού προσδιορίζει την ελληνικότητα του Αιγαίου που αμφισβητούν οι γείτονες μας”. Ο Στάθης Αλεξανδρής ο οποίος είχε προσφέρει στην Ντάκμααρ την αφρόκρεμα του λιμενικού και των βατραχανθρώπων που διέθετε ανέφερε ότι η οραματίστρια δεν επιθυμούσε να είναι στην συνέντευξη Τύπου “γιατί είναι πολύ μετριόφρων”.

Παρά τις αντιρρήσεις των αρχαιολόγων και της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη που ήταν και καθ ύλην αρμόδιοι το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στις αρχές Ιουλίου στην ανάσυρση της “γροθιάς” του Κολοσσού από το σημείο που είχε υποδείξει η Ολλανδή οραματίστρια. 
Συγκεκριμένα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού με επικεφαλής τον πλοίαρχο Α. Πετρίδη χρησιμοποίησαν το σκάφος “Ποσειδών” για την ανάσυρση του ευρήματος το οποίο τοποθετήθηκε στο λιμάνι του νησιού. 
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πάνω στο “Ποσειδών” και αφού τονίσθηκε ότι τώρα είναι δουλειά των αρχαιολόγων – οι οποίοι μέχρι τότε είχαν αποκλειστεί από την ανέλκυση – να εκτιμήσουν το εύρημα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε ότι θα εντατικοποιηθούν έρευνες στον βυθό καθώς έχει εντοπισθεί ένα ακόμη εύρημα που μοιάζει με κεφαλή που της λείπει η μύτη. 
Οι ανακοινώσεις του Αλεξανδρή ήταν η αφορμή να κάνει την επανεμφάνιση της πανηγυρικά η Ντάκμααρ η οποία δήλωνε πλέον στους δημοσιογράφους: “Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες. 
Στο βυθό υπάρχει ακόμη το χέρι του Κολοσσού, το ένα πόδι και σε μεγαλύτερο βάθος και άλλα κομμάτια από το σώμα του. 
Η γροθιά που βρέθηκε τώρα ήταν ακριβώς στο σημείο που ακριβώς υπέδειξα. 
Η υπόθεση του Κολοσσού θα δώσει μεγάλη ευημερία στο νησί εγώ όμως θα χάσω την ησυχία μου”.

Χωρίς να γνωρίζουν τι “θα ξημέρωνε” πλέον υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που ανέφεραν ότι υπήρξαν πρωτεργάτες για την έλευση της οραματίστριας στο νησί η οποία σε μία τυχαία συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεννηματά, ο οποίος διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο, τον “συμβούλεψε” να υπάρχει συνεργασία και ομόνοια μεταξύ των υπουργείων στο θέμα του Κολοσσού.

Η πληροφορία φυσικά είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, ξένα συνεργεία είχαν καταφθάσει στο νησί, καθώς, κακά τα ψέματα ο εντοπισμός ενός από τα 7 “θαύματα” του αρχαίου κόσμου δεν είναι μικρό πράγμα. 
Αντίστοιχα έχει κινητοποιηθεί και η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα. Πως είναι δυνατόν να τους έχει ξεφύγει ένα τόσο σημαντικό εύρημα;

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστα λεπτά να καταλάβουν για τι ακριβώς πρόκειται και είναι πλέον η σειρά την Μελίνας Μερκούρη να ανακοινώσει τα μαύρα μαντάτα. 
Καλεί τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που είχαν καταφθάσει στο νησί σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Ιουλίου στο δημαρχείο της πόλης: “Δυστυχώς δεν πρόκειται για τον Κολοσσό της Ρόδου! 
Όλοι οι αρχαιολόγοι συμφωνούν σε αυτό”. Φυσικά, και καθώς είχαν δημιουργηθεί Οι προσδοκίες, οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται για το σύντομο της γνωμάτευσης των αρχαιολόγων. “Το θέμα είχε πάρει παγκόσμια έκταση. 
Μας τηλεφωνούσαν από όλο τον κόσμο και ήθελαν να βοηθήσουν. Ακόμη και ο κ. Αντρεότι (σ.σ. τότε υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας) μου τηλεφώνησε. Εάν υπήρχαν αρχαιολόγοι στις έρευνες δεν θα εκτιθέμεθα. Θα πρέπει να σκίσει το δίπλωμα του ένας αρχαιολόγος αν δεν καταλάβει ότι αυτό δεν είναι αρχαίο αντικείμενο” για να πάρει τον λόγο από την Μερκούρη η αρχαιολόγος Ηώ Ζερβουδάκη και δώσει την απάντηση που έδειχνε το μέγεθος της επιπολαιότητας της έρευνας: “Πρόκειται για αντικείμενο που βρισκόταν στην ξηρά και είχε εμφανή τα ίχνη της δαγκάνας από μπουλντόζα”.

Την βουβαμάρα που είχε πέσει στην αίθουσα έσπασε η φωνή της Ολλανδής οραματίστριας, η οποία ήταν παρούσα στην συνέντευξη Τύπου και παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν ένας αρχαιολόγος να αποφαίνεται μόνος του για ένα αντικείμενο.

Η απάντηση της Μελίνας έγινε σε έντονο ύφος και ήταν κατηγορηματική: “Το αντικείμενο το είδαν αρκετοί αρχαιολόγοι και όλοι συμφώνησαν”. Νωρίτερα είχε φροντίσει να ρίξει το “δηλητήριο” της τόσο προς την Ντάκμααρ όσο και σε αυτούς που είχαν ακολουθήσει τις υποδείξεις της: “την ευθύνη της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει αποκλειστικά το Υπουργείου Πολιτισμού και όχι οι καφετζούδες”. 
Παράλληλα έβγαλε “λάδι” τον υπουργό Ναυτιλίας Στάθη Αλεξανδρή ρίχνοντας της ευθύνη στον πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, Πετρίδη για άρνηση συνεργασίας με τους αρχαιολόγους. Όπως και να έχουν τα πράγματα ο Αλεξανδρής στον επόμενο ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έχασε την υπουργική του καρέκλα.

Την επόμενη ημέρα ο διεθνής Τύπος κινούνταν μεταξύ συμπάθειας και καυστικού χιούμορ ενώ οι ελληνικές αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κυκλοφορούσαν με τίτλους από “Κολοσσιαία γκάφα” μέχρι …“Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”.



Πηγές: conspiracyfeeds.blogspot.gr, eleysis-ellinwn.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Tο εκλογικό αποτέλεσμα όπως τα είδαν ξένοι σκιτσογράφοι


Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο αποτύπωσαν την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οι σκιτσογράφοι στα διεθνή ΜΜΕ
Διαβάστε Περισσότερα...

Αποκάλυψη Κουρουμπλή: Πληρώνουμε 4εκατ. ευρώ το χρόνο για υπηρεσία με 15 άτομα


Ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ι αποκάλυψε ότι το υπουργείο πληρώνει 4 εκατ. ευρώ το χρόνο για ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών που στεγάζει 15 άτομα.
«Έδωσα ένα μήνυμα χθες σε κάποιους ότι τώρα υπουργός είμαι εγώ. Σε όλα αυτά τα συμφέροντα που έχουν αλωνίσει αυτόν τον χώρο τόσα χρόνια. Το Εθνικό σύστημα είναι γερασμένο», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real Fm και ένας από τους λόγους που αναγκάστηκε να το πει είναι η παρακάτω αποκάλυψη που έκανε:

«3,5 με 4 εκατομμύρια τον χρόνο πληρώνουμε για ένα κτίριο 32.000 τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζεται μια υπηρεσία 15 υπαλλήλων. Εγώ δεν λέω ότι είχε κάποιον λόγο κανένας, αλλά οι συμβάσεις. Η ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανοίξει. Το πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο αυτό σε μία τράπεζα, με δέσμευση να το νοικιάζουμε για 30 χρόνια, με 4 εκατ. ευρώ και τη συντήρηση δική μας».

«Θα αποδειχθούμε πάρα πολύ ικανοί και ας είμαστε νέοι στην κυβέρνηση. Ούτε αυτοκτονικές τάσεις έχουμε, ούτε λιγότερη αγάπη για τον τόπο, είπε μεταξύ άλλων ο Π. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολιτικός τυχοδιωκτισμός να έχεις την ευθύνη μιας χώρας και να έχεις τη λογική του τσαμπουκά».


Πηγή: toxwni.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ: Μάθετε τι λέει το Κοράνι για τους Έλληνες!

«Οι Έλληνες [πάντα] θα… νικούν. Είναι θέλημα του Αλλάχ» [Surah ΧΧΧ, 1-5] (Φυσικά, με το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο: τον πολιτισμό τους! Τα κανόνια σκουριάζουν. Ο πολιτισμός όμως διαιωνίζεται.)

Λίγοι γνωρίζουν ότι η ιερή λέξη «Κοράνιο» είναι ελληνικότατη και μάλιστα ομηρική*. Προέρχεται από το ιερό ελληνικό ρήμα «κορέω», που σημαίνει σπέρνω -τον Λόγο του Θεού!- και κατ’ επέκταση «σαρώνω». Το ρήμα «κορέω» εκφράζει και την ιερή πράξη της δημιουργίας: όταν ο πατέρας μας «εκόρευσε», δηλαδή έσπειρε τον σπόρο του στην κόρη-μάνα μας και έπλασαν εμάς!

Σήμερα το ρήμα είναι γνωστό ως: «δια-κορεύω», από το κόρη: δια-κορεύω<κόρη. Δηλαδή η πιο δημιουργική πράξη στον κόσμο! Στο «Κοράνιο» (η λέξη είναι ΔΑΝΕΙΟ των Αράβων, Περσών και Τούρκων από το ελληνικό-ομηρικό: κορέω).

Το «Κοράνιο» έχει 114 «Κεφάλαια» (η αντίστοιχη «Αραβική» λέξη: «Surah» είναι και αυτή ελληνική, από το «Σειρά»).

Αλλά και η λέξη «Αλλάχ» είναι από το ελληνικότατο «άλιος», που είναι η πρωτο-ελληνική λέξη ήλιος: Ο πρώτος πρώτος Θεός του πρωτο-Ελληνα Πελασγού ήταν, όχι ο Δίας, όχι ο Κρόνος, αλλά ο Ηλιος! Που χαρίζει το φως και τη ζωή στους Ανθρώπους: άλιος**ήλιος**Ελλάς (=το Φως)**Hellas**(Η=Χ) Αλλάχ…

Και το όνομα «Μωάμεθ» είναι δάνειο από το ελληνικότατο «μεγάθυμος» = ον με πλούσιο κόσμο ψυχής.

Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου Σταύρος Θεοφανίδης , E-mail stheofan@panteion.gr

(Αποσπάσματα από το Βιβλίο του « Τα Αγγλικά Είναι Ελληνική Διάλεκτος » (English is a Hellenic Dialect)

Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ


«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»

Στον έλεγχο του δημοσίου παραμένουν ή επανέρχονται κρίσιμα «φιλέτα» της ελληνικής οικονομίας, στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου, καθώς ματαιώνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους, από τη νέα κυβέρνηση.
«Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες είχαν προχωρήσει μέσω ΤΑΙΠΕΔ –ή περίμεναν να πάρουν σειρά- και έφεραν έντονη την οσμή «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας.
Έτσι, τις πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπουργών στα αρμόδια υπουργεία, ήδη γνωρίζουμε ότι:
«Σταματά η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αποτρέπουμε την καταστροφική επιλογή της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και του ΟΛΘ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου. Ο κ. Δρίτσας είχε ήδη προαναγγείλει την πώληση του ΟΛΠ την ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Αναφορικά με την Cosco, σήμερα διευκρίνισε ότι «δεν προτίθεται η νέα κυβέρνηση να αμφισβητήσει συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κι έχουν λειτουργήσει. Στο πλαίσιο της γενικής μας εξαγγελίας, δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν, είναι ανοικτός ο διάλογος. Από κει και πέρα, επιβεβαιώσαμε και χτες, τις αναπτυξιακές προοπτικές στη συνεργασία Ελλάδας - Κίνας, υπάρχει ένα πεδίο εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται κι οι υπάρχουσες συμβάσεις».
Και τα αεροδρόμια της χώρας, όμως, παραμένουν στο δημόσιο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Σταθάκης, την Τετάρτη (28/1/2015) δεν θα συνεχιστεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους. Όσο για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», πρόθεση της κυβέρνησης φέρεται να είναι η επιστροφή στο δημόσιο του 30% που είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2011. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκκινήσει διαδικασίες ανάκτησης του συγκεκριμένου ποσοστού, με στόχο να επιστρέψει στην προ του 2011 κατάσταση, όταν το κράτος διατηρούσε το 55% της παραχωρησιούχου εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών».
Στον τομέα της ενέργειας, τώρα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέλαβε τη ματαίωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ομίλου της ΔΕΗ, κατά τη συνάντησή του (30/1/2015) με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό.
Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης με δηλώσεις του στο Reuters έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει το σχέδιο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ. «Δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε επ' ουδενί τη ΔΕΠΑ, δεν θα την πουλήσουμε σε κανέναν, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος» τόνισε.
Όσο για την πώληση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ) στην κρατική επιχείρηση ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, έναντι 400 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για το έργο μόνον αφού αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ερευνά κατά πόσον η συμφωνία για την εξαγορά συμμορφώνεται προς τους κανόνες του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2015.
Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση της κυβέρνησης στην εκμετάλλευση από την Eldorado Gold του μεταλλείου χρυσού στις Σκουριές, συμφωνία η οποία πυροδότησε οργισμένες κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής.
Βέβαια, πολύ πιο ξεκάθαρο θα είναι το τοπίο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τόσο για τη ματαίωση των προγραμματισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεων όσο και αυτών που θα ακολουθούσαν, όπως οι δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης.


Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα...