Amfipoli News: Οι γυναίκες τζιχαντιστές: Αδίστακτες, φανατικές, μισούν τη Δύση -Πώς ζουν, τι λένε [εικόνες]

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Οι γυναίκες τζιχαντιστές: Αδίστακτες, φανατικές, μισούν τη Δύση -Πώς ζουν, τι λένε [εικόνες]


Οταν μπήκε η αστυνομία σε διαμέρισμα του Σεν Ντενί, κοντά στο Παρίσι, τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου, δύο άτομα σκοτώθηκαν εκ των οποίων η μία, γυναίκα καμικάζι, ανατίναξε τα εκρηκτικά που φορούσε πάνω της.
Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ηδη, τον Ιούνιο του 2014, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού στρατιωτικού σώματος γυναικών, το El-Khansa, στο Ιράκ και στη Συρία. Μαχήτριες που προκαλούν έκπληξη με τη στάση τους, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι άντρες του ριζοσπαστικού Ισλάμ εκπέμπουν μίσος για τις γυναίκες.

«Εχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα. Για παράδειγμα, ο Μωχάμεντ Αττα, ο πιλότος που εμπλεκόταν στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε γράψει στη διαθήκη του ότι δεν ήθελε γυναικείο χέρι να αγγίξει το πτώμα του. Εκεί επρόκειτο καθαρά για φοβία αντιφεμινιστική. Δεκαπέντε χρόνια μετά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε ένα τμήμα των τζιχαντιστών, η γυναικεία παρουσία δεν θεωρείται πια κάτι παράλογο» δηλώνει ο Ολιβιέ Ρουά, ειδικός του Ισλάμ, στην Tv5.
Οι γυναίκες είναι όλο και πιο πολυάριθμες στις τάξεις των τζιχαντιστών και όχι μόνο στο Ισλαμικό Κράτος. «Ομάδες που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν χρησιμοποιήσει γυναίκες, όπως οι ταλιμπάν, η Μπόκο Χαράμ και πιο πρόσφατα οι ισλαμιστές σεμπάμπ, άρχισαν να στρατολογούν μαζικά γυναίκες», εξηγεί η Μελίσα Μπλουμ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Προσθέτει ότι αν τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα, γνωστή για τις υπερ-συντηρητικές της απόψεις, ενσωματώνει γυναίκες στις τάξεις της, είναι γιατί «έχουν στρατηγική». Ποιά είναι αυτή; Και γιατί οι γυναίκες μπαίνουν σε αυτές τις οργανώσεις ενώ τους αφήνουν πολύ μικρό ρόλο;
Εχουν μέσα τους μίσος για τη Δύση
«Βασικά έχουν μίσος για τη Δυση. Οι εχθροί είναι οι Δυτικοί και ένας εχθρός πρέπει να πεθάνει. Αυτοί οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της Δύσης. Οι γυναίκες είναι αλληλέγγυες με τους άνδρες και αν πρέπει να πολέμήσουν, θα πολεμήσουν. Το δικό τους τζιχάντ είναι να υπηρετήσουν αυτό τον σκοπό και να στηρίξουν τους άνδρες», δηλώνει Nahida Nakad, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων.
Σε αυτούς τους ιδεολογικούς λόγους προστίθενται και οικονομικοί λόγοι. Οι γυναίκες τζιχαντιστές πληρώνονται 200 δολάρια το μήνα.

«Υπάρχει ένα είδος πλύσης εγκεφάλου που γίνεται με στόχο να πιστέψουν ότι μόνο το Ισλάμ τις σέβεται και ότι η Δύση δεν σέβεται, με την έννοια ότι δείχνουν το σώμα τους και είνα αναγκασμένες να κάνουν παρέα με άντρες», προσθέτει η Nahida Nakad.
Σε αυτό το ρόλο που έχουν αναλάβει, της πρακτικής και της ψυχολογικής στήριξης, οι γυναίκες εν πρώτοις δημιουργούν ένα σπίτι. Μεγαλώνουν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους.
Στην περιοχή του Χαλεπιού Al-Bab δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα γραφείο συνοικεσίων και απευθύνεται στις Σύριες που επιθυμούν να παντρευτούν έναν μαχητή τζιχαντιστή.

Η όλο και πιο εμφανής παρουσία των γυναικών στο τζιχάντ δεν είναι πρωτοφανής. Υπήρχαν ήδη γυναίκες καμικάζι αλλά το φαινόμενο οξύνθηκε για το συριακό τζιχάντ. Σήμερα, είτε είναι τρομοκράτες είτε μαχήτριες, οι γυναίκες μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στα υπερ-θρησκευτικά κινήματα. Στην Ευρώπη, τα νεαρά κορίτσια ανακατεύονται όλο και περισσότερο στην οργάνωση των τζαμιών, στην ιεραρχία των ισλαμικών οργανώσεων, στα ισλαμικά σάιτ κλπ.
Παρατηρείται, με άλλα λόγια, μια «θηλυκοποίηση» του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και μια όλο και μεγαλύτερη παρουσία γυναικών σε αυτούς τους κύκλους. Και μεταξύ αυτών των γυναικών, ένας μικρός αριθμός ριζοσπαστικοποιείται δραστικά.
Οι ισλαμικές ομάδες επικοινωνούν προς τα έξω και διαφημίζουν τις γυναίκες μαχήτριες. Γιατί όταν μια γυναίκα ενσωματώνεται σε μια τρομοκρατική οργάνωση, αυτό δίνει κίνητρο και σε περισσότερους άντρες να συμμετέχουν. Και δίνει μια μεγαλύτερη σπουδαιότητα και νομιμότητα στο «κίνημα».
Παντρεύονται αμέσως
Μια πρόσφατη μελέτη του Institute for Strategic Dialogue, « Becoming Mulan ? Female Western Migrants to ISIS », αποκαλύπτει την καθημερινότητα αυτών των νεαρών γυναικών που δεν πολεμούν αλλά κρατούν το σπίτι του τζιχαντιστή.
Οταν φθάνουν στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, οι ανύπαντρες διαμένουν σε ειδικά σπίτια για γυναίκες και ζουν δωρεάν. Οι παντρεμένες μένουν στο σπίτι με τον σύζυγο, μαγειρεύουν, καθαρίζουν και ασχολούνται με τα παιδιά. Η μελέτη αναφέρει την Umm Ubaydah, η οποία γράφει στα social media ότι το καλύτερο πράγμα για τις γυναίκες είναι να είναι καλές μητέρες και σύζυγοι.
«Ο Αλλάχ έπλασε τους άντρες να στηρίζουν δυναμικά το τζιχάντ όπως έπλασε τις γυναίκες να γεννούν παιδιά. Το καλύτερο πράγμα για έναν άντρα είναι το τζιχάντ και το καλύτερο πράγμα για μια γυναίκα είναι να αποτελεί παραδειγματική μητέρα και να μεγαλώνει τα παιδιά της στον ορθό δρόμο», γράφει. Κάποιες νεαρές γυναίκες που ανεβάζουν στο twitter φωτογραφίες με τα φαγητά που ετοιμάζουν για το σύζυγό τους με τα hashtags #simplepleasures in#ISIS.
Υπάρχει, μάλιστα, και ένα βιβλίο που αποτελεί οδηγό για μια καλή σύζυγο τζιχαντιστή. Γράφηκε από το στρατιωτικό γυναικείο σώμα Al-Khansaa και αναφέρει ότι τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από τα 9 χρόνια, αλλά η καλύτερη ηλικία είναι τα 16 ή τα 17 χρόνια, ότι δεν επιτρέπεται να εργάζονται και ότι πρέπει να μάθουν να ράβουν και να μαγειρεύουν. «Το μοντέλο που υιοθέτησαν οι άπιστοι στη Δύση απέτυχε τη στιγμή ακριβώς που οι γυναίκες «απελευθερώθηκαν» από το σπίτι τους», γράφει χαρακτηριστικά μέσα στο βιβλίο.
H Samantha Lewthwaite η αποκαλούμενη και «Λευκή χήρα», υπεύθυνη για την πολύνεκρη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι:
Αλλά αυτές οι πιστές σύζυγοι δεν είναι απλά καθυποταγμένες γυναίκες. Η μελέτη αποδεικνύει ότι είναι έτοιμες να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια για να φθάσουν στη Συρία, έτοιμες για όλα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους. Εχουν μια ουτοπική άποψη για το Ισλάμ, πιστεύουν σε ένα καθαρό κράτος όπου θα μπορούν να ζουν «με σεβασμό». Στόχος που τις κάνει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, να ξεκινούν ένα δύσκολο και μακρινό ταξίδι και κάποιες να μένουν επί μήνες φυλακή στα σύνορα της Συρίας. Υφίστανται ανακρίσεις και κυνηγητό αλλά αυτές οι μουσουλμάνες είναι αποφασισμένες να προσπαθήσουν επανειλημμένα να μπουν στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.


Πηγή:  iefimerida.gr 
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου