Amfipoli News: Oι Ελληνες έρχονται! Η «προειδοποίηση» που ακούγεται σε όλη την Ουάσινγκτον

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Oι Ελληνες έρχονται! Η «προειδοποίηση» που ακούγεται σε όλη την Ουάσινγκτον


«Ναι, το Μουσείο του National Geographic δέχεται εισβολή από τους Ελληνες», γράφει η ιστοσελίδα του μουσείου στην Ουάσιγκτον που από τις 2 Ιουνίου θα υποδεχθεί τη σπουδαία έκθεση «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

Εχοντας παρουσιαστεί σε Μόντρεαλ, Οτάβα, Καναδά και προκαλώντας πυροδοτώντας πλήθος δημοσιευμάτων αλλά κυρίως φέρνοντας ουρές επισκεπτών, η έκθεση φτάνει στην Ουάσινγκτον, στον τελευταίο της σταθμό, με τα επίσημα εγκαίνια να γίνονται το βράδυ της Τετάρτης. Και το National Geographic είναι έτοιμο να την αναδείξει σε ένα από τα γεγονότα της χρονιάς στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Eίναι άλλωστε η μεγαλύτερη έκθεση τέτοιου είδους που περιόδευσε στη Βόρειο Αμερική τα τελευταία 25 χρόνια.

«Οι Ελληνες έρχονται. Οι Ελληνες έρχονται» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του μουσείου, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ένα ομοίωμα του Δούρειου Ιππου θα στηθεί στην αυλή του κτιρίου ως ένα «κομμάτι αρχαίας ελληνικής ιστορίας». Εχει μήκος 8 μέτρα και ύψος περίπου 6 μέτρα και θα μείνει για τρεις μήνες στον εξωτερικό χώρο του μουσείου.
Η έκθεση υπόσχεται ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία 5.500 ετών πολιτισμού, φιλοσοφίας, ποίησης της αρχαίας Ελλάδας, από τον Αγαμέμνονα (ναι, παρουσιάζεται και η συγκλονιστική νεκρική προσωπίδα ανδρικής μορφής, γνωστή ως προσωπίδα «Αγαμέμνονα») μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο. Περισσότερα από 550 εκθέματα από 22 ελληνικά μουσεία συνθέτουν τον κορμό αυτής της έκθεσης που προκαλεί δέος και θεωρείται από τις σημαντικότερες που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς.
Greek Exhibit_cr_Mark_Thiessen_National_Geographic_9235
Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως στην Ουάσινγκτον εστιάζουν την προωθητική πολιτική τους για την έκθεση, στο γεγονός πως καταγράφονται μέσω των εκθεμάτων κομβικές στιγμές για τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Το πολιτικό μήνυμα είναι ισχυρό, πλάι σε αυτό του πολιτισμού και της φιλοσοφίας για την αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ έχει υιοθετηθεί το #TheGreeks για την επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αφήγηση της έκθεσης περνά μέσα από μυθικές αλλά και ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Αγαμέμνονας, ο Ομηρος, ο Αισχύλος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Φίλιππος Β’, ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και απλοί πολίτες.
Greek Exhibit_cr_Mark_Thiessen_National_Geographic_9211
Εκτός από την έκθεση, το National Geographic δημιούργησε μια τρίωρη σειρά με τίτλο «Οι Ελληνες», η οποία θα μεταδίδεται από τις 21 Ιουνίου 2016 στο PBS.  Yπενθυμίζουμε ότι πρώτος σταθμός της έκθεσης ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Pointe-à-Callière Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ του Καναδά (12 Δεκεμβρίου 2014 έως 26 Απριλίου 2015) και ακολούθησε το Canadian Museum of History στην Οττάβα (5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το Field Museum στο Σικάγο (26 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016).

protagon.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου