Amfipoli News: Γ. Τσόκας: «Ο Καστάς είναι μια πρόκληση στην καριέρα μου - Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να σκάψουν στην Αμφίπολη!» (ΦΩΤΟ)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Γ. Τσόκας: «Ο Καστάς είναι μια πρόκληση στην καριέρα μου - Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να σκάψουν στην Αμφίπολη!» (ΦΩΤΟ)


«Ο Καστάς είναι μια πρόκληση στην καριέρα μου» δηλώνει ο Γρηγόρης Τσόκας μετά την μελέτη των πρώτων αποτελεσμάτων των ηλεκτρικών διασκοπήσεων που διενήργησε στoν τύμβο της Αμφίπολης.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τις άλλες δομές που συνοδεύουν την υφιστάμενη κατασκευή εκτός τύμβου.Σ ένα χρόνο μπορούμε να ολοκληρώσουμε την έρευνα μας και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ διευκρινίζει παράλληλα ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στην ύπαρξη δεύτερου τάφου στον τύμβο Καστά. Δείχνοντας όμως μια τρισδιάστατη απεικόνιση εξηγεί, «Mπορεί να είναι ένα μνημείο, μπορεί να είναι ένα παιγνίδι της φύσης, μπορεί να είναι ένας αποθέτης».

Αντιθέτως επαναλαμβάνει και κάτι που ήδη είπε στο συνέδριο του ΑΕΜΘ το Φεβρουάριο του 2016, ότι τα αποτελέσματα των ηλεκτρικών διασκοπήσεων φωτογραφίζουν , τρία σημεία που χρίζουν ανασκαφικής συνέχειας.

«Είναι τρία σημεία δυο επί του τύμβου και ένα εκτός περιβόλου που χρίζουν ανασκαφικής πιστοποίησης . Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Δεν μπορούμε να πούμε τι είναι ή τι κρύβεται. Αυτό θα το πει μόνο ο αρχαιολόγος που θα σκάψει»,

Σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα τα σημεία των ανδήρων δυτικά της θόλου είναι ένα σημείο του μνημείου που εκτιμάται ότι εκεί έχει μια ανθρωπογενή παρέμβαση.

Ανασκαφική έρευνα επιβάλλεται να γίνει στο σημείο όπου η δομή του εδάφους δείχνει ότι ίσως πρόκειται για παλαιοκοιλάδα ή ρήγμα ενώ σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα ίσως επιφυλάσσει μια έκπληξη.

Υψηλές αντιστάσεις καταγράφηκαν επίσης σ ένα χωράφι με ελιές που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του τάφου. Ο κύριος Τσόκας υποστηρίζει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα και ελπίδα ότι εκεί κρύβονται ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων δείχνουν επίσης ότι ο Καστάς έχει δυο τεκτονικά ρήγματα ενώ καταγράφηκαν με την ίδια μέθοδο όλες οι επιχώσεις που έγιναν στον τύμβο αλλά και το πάχος που έχουν.

Οι δομές που υπάρχουν πίσω από τη θόλο του τάφου αποδείχθηκε ότι ήταν φυσικά στρώματα και όχι οικοδομικά.

«Δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα, αν είναι τάφοι ή απλά οικοδομήματα .Όταν μιλάμε για γεωλογικά ευρήματα αυτά χρίζουν ανασκαφής. Έχουμε ολοκληρώσει τις ηλεκτρικές τομογραφίες επί του τύμβου και σταμάτησαν εξωτερικά
Αξιόλογο ενδιέφεραν παρουσιάζει ο λόφος 133. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί .Εκεί ήταν πιθανότατα και ο πρώτος οικισμός των Αθηναίων Αποίκων».

Ο κύριος Τσόκας κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στους Κορεάτες συναδέλφους του με τους οποίους συνεργάζεται και οι οποίοι ,όπως λέει, έχουν εντυπωσιασθεί από την Αμφίπολη.

«Έχουμε κοινά θέματα με τους Κορεάτες. Εκεί έχουν βασιλικούς τάφους μέσα σε τύμβους. Από παράδοση όμως δεν επιτρέπεται τίποτα απολύτως, ούτε καν η γεωφυσική έρευνα. Ακόμα και αν βάλει κάποιος ηλεκτρόδια κινδυνεύει με προπηλακισμό. Ωστόσο έχουν εντυπωσιασθεί από το μέγεθος του Καστά και εδώ αποκτούν τεράστια εμπειρία».

Όταν ζητήθηκε από τον κύριο Τσόκα να σχολιάσει το δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού σύμφωνα με το οποίο ,στο τύμβο υπάρχουν άλλες τρεις εισόδους με υπόγεια διαμερίσματα και διαδρομές ,απάντησε.

«Έχω ακούσει για τον τύμβο Καστά πολλά ανυπόστατα αποποιήματα της φαντασίας που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα».

Ολοκληρώνοντας κατέληξε: «Το όλο σύνολο της Αμφίπολης αποτελεί ένα σύνολο που πρέπει να αξιοποιήσουμε για το καλό της πατρίδας μας».








Το βίντεο είναι από το protothema.gr:

του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου