Amfipoli News: Κίνα: Ξίφος ηλικίας 2.300 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Κίνα: Ξίφος ηλικίας 2.300 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη


Αρχαίο χάλκινο ξίφος με γυαλιστερή λάμα, ηλικίας 2.300 ετών, έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι από τον τάφο Νο 18 της κινεζικής πόλης Xinyang στην Henan.
Το Κινεζικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων φρόντισε να φιλμογραφήσει αυτό το σημαντικό εύρημα και να επικοινωνήσει τη σπανιότητά του μέσω των social media - κυρίως μέσω της πλατφόρμας Weibo.  

Σύμφωνα με αρχαιολόγους, το ξίφος προέρχεται από την περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών της Κίνας, μια εμπόλεμη περίοδο μεταξύ των έξι κυρίαρχων κινεζικών κρατών της δυναστείας Zhou, μία σύγκρουση που εκείνην την εποχή είχε συμπαρασύρει πολλά μικρά κράτη. Όσο για την επαρχία Henan, τότε, με όλες τις πόλεις της μαζί αποτελούσε ένα από τα μικρότερα κρατίδια που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση.

Πρόκειται για ένα ξίφος jian, από τα περίφημα του είδους εκείνης της εποχής, με τις διπλές λάμες και κατασκευασμένα αρχικά από χαλκό, ως δείγμα της κινεζικής μεταλλουργίας του 7ου αιώνα π.Χ..

Το ξίφος βρέθηκε σε άριστη κατάσταση, γυαλιστερό και ακόμη κοφτερό, ενώ βάσει χημικών αναλύσεων στη σύνθεση του σπαθιού βρέθηκε θείο, που αποτρέπει την οξείδωσή του.  Το συγκεκριμένο πολεμικό αντικείμενο θα μελετηθεί διεξοδικά, ενώ ήδη έχει υποστεί εργασίες συντήρησης, καθώς αναμένεται να δώσει απαντήσεις τόσο για την τέχνη κατασκευής παρόμοιων αντικειμένων της εποχής, όσο και για καθαρά ζητήματα που αφορούσαν τους πολέμους μεταξύ κρατών των κινεζικών δυναστειών.   

Το σπάνιο εύρημα, μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να εκτεθεί στο ευρύ κοινό στο Μουσείο της Henan στην πόλη Zhengzhou. 
naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου