Amfipoli News: ΣΚΑΝΔΑΛΟ: «Πέταξαν» στον κάδο το πρόγραμμα των οστών της Αμφίπολης (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: «Πέταξαν» στον κάδο το πρόγραμμα των οστών της Αμφίπολης (ΦΩΤΟ)


Σκανδαλώδη μορφή παίρνει το θέμα της ανάλυσης των οστών της Αμφίπολης με τη λήξη του ερευνητικού προγράμματος πριν αυτό καν ξεκινήσει .
Επί δύο χρόνια ο φάκελος παρέμεινε ερμητικά κλειστός στα σκοτεινά συρτάρια της Μαρίας Βλαζάκη χωρίς αποτέλεσμα.
Το «πάγωμα» των διαδικασιών για τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων, είναι αποτέλεσμα μιας τακτικής συνεχούς υποβάθμισης της ανασκαφής του Καστά αλλά και ενός νέου προσανατολισμού προς τις Αιγές που επιθυμούσε η νέα ηγεσία του υπουργείου με την ανάληψη των καθηκόντων της το 2015.
Το ακανθώδες ζήτημα που απασχολούσε από τις πρώτες ημέρες τη νέα πολιτική διοίκηση είχε ως αναφορά, το σενάριο που μελετούσαν ως υπόθεση εργασίας τα στελέχη του υπουργείου πολιτισμού επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά κάτι που η νέα ηγεσία του Υπ.Πο ήθελε να υποβαθμίσει.
Με βάση τη συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας, στο μνημείο του Καστά πιθανολογούνταν ότι υπάρχουν τα οστά της Ολυμπιάδας, των δυο γιων του Κάσσανδρου όπως και η τέφρα του Ηφαιστίωνα.
Η θεωρία αυτή ενοχλούσε ιδιαίτερα τους επιτελείς διότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου εκτός του ότι θα δικαίωνε απόλυτα την απερχόμενη κυβέρνηση, θα έδινε το προβάδισμα στην Αμφίπολη έναντι των άλλων αρχαιολογικών χώρων και κατ επέκταση θα δημιουργούσε εμπλοκή ίσως και στη κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 -2020. Παράλληλα θα διέψευδε όσους διατείνονται, ότι μόνο στις Αιγές υπάρχουν βασιλικές ταφές.
Προς αποφυγή λοιπόν μιας δύσχρηστης καταστάσεως η νέα Γ.Γ του Υπ.Πο έχοντας και τη στήριξη όχι μόνο του ΣΕΑ αλλά και τεσσάρων υπουργών και με στόχο να «χτυπηθεί» η πολιτική Σαμαρά, προχώρησε στην υλοποίηση δυο παράλληλων σχεδίων. Το πρώτο, αφορούσε στη «ρωμαϊκή δημιουργία του τάφου της Αμφίπολης», και το δεύτερο, εστίαζε στην αποτροπή κάθε πιθανής σύνδεσης των οστών της Αμφίπολη με βασιλική οικογένεια. (VIDEO,Ξυδάκης,οι αμυγδαλιές της Αμφίπολης)
Είναι πασιφανές λοιπόν ότι ο σχεδιασμός της «διπλής αμφισβήτησης» που οργανώθηκε με στόχο την Αμφίπολη δεν θα έβρισκε κανένα απολύτως εμπόδιο παρά μόνο στην περίπτωση που δεν «πάγωνε» το πρόγραμμα ανάλυσης των οστών, και αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία του.
Ο ισχυρισμοί μας αυτοί ενισχύονται ακόμη περισσότερο μετά και την πρόσφατη δημόσια ομιλία αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνέδριο της Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι στις Αιγές ίσως και να είναι ο τάφος του Κάσσανδρου και του ενός γιού του.
Το περίεργο όμως είναι ότι κατά την περίοδο των δύο ετών απραγίας, κανένας από τους άμεσα θιγόμενους της Αμφίπολης, δεν αντέδρασε τόσο δυναμικά, δεν κατήγγειλε στον ελληνικό λαό ,δεν πίεσε και δεν απαίτησε από το υπουργείο την εφαρμογή της σύμβασης με αποτέλεσμα να χαθεί οριστικά η μελέτη.
Υπήρξε μόνο η προσπάθεια ορισμένων βουλευτών από το νομό Σερρών, με επερωτήσεις που κατέθεσαν στη βουλή αλλά και αυτή η πρωτοβουλία είχε ήδη «σαμποταριστεί» εκ των έσω.
Από το 2015 η νέα Γ.Γ του Υπ.Πο είχε στη διάθεση της μια προγραμματική σύμβαση ύψους 236.697 ευρώ για την ανάλυση 300 σκελετών της Αμφίπολης μεταξύ αυτών και του Καστά που χρονολογούνται από το 1000 π.Χ έως το 200 π.Χ.
Η προγραμματική σύμβαση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος -που έχουμε στη διάθεση μας- έφερε ήδη την υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων ΄Ελενας Κόρκα και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Γιώργου Λιόντα, απόδειξη ότι τα χρήματα είχαν εξασφαλιστεί για την περαιτέρω μελέτη και έρευνα από την προηγούμενη διοίκηση επί υπουργίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η σύμβαση υπεγράφη στις 13 01 2015 και όταν στο τιμόνι της Γ. Γ του ΥΠΠΟ ήταν ακόμη η Λίνα Μενδώνη, ενώ η έρευνα που ήταν διάρκειας δυο ετών έληξε στις 30 Ιουνίου του 2017 χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.
Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης όταν επισκέφτηκε την Αμφίπολη το 2015 είχε κάνει αναφορά στην έναρξη του ερευνητικού προγράμματος αλλά οι δηλώσεις του αποδείχτηκαν τελικά ένα ακόμη ψέμα της πολιτικής του συγκεκριμένου υπουργείου.
Τον κύριο Ξυδάκη διαδέχθηκε ο κύριος Αριστείδης Μπαλτάς και τώρα στην ίδια πολιτική θέση βρίσκεται η Λυδία Κονιόρδου η οποία μάλλον αγνοεί την ύπαρξη αυτού του θέματος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα όμως όλοι τους τήρησαν και εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» .
Στόχος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση αλλά και η σε βάθος διερεύνηση των βιολογικών παραμέτρων που μπορούν να παρατηρηθούν στα σκελετικά και οδοντικά κατάλοιπα σε σχέση με τα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως αυτά αντανακλώνται στο τελετουργικό της ταφής.
Η επιστημονική έρευνα θα τεκμηριωνόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από μια συνδυαστική εφαρμογή καινοτόμων αναλυτικών μεθόδων σε ένα ευρύ δείγμα πληθυσμού των ιστορικών χρόνων και τα αποτελέσματα της έρευνας θα προσέθεταν πολλά και χρήσιμα στοιχεία στους σκελετούς του τάφου της Αμφίπολης αλλά θα βοηθούσαν και τους αρχαιολόγους να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τις ταφές.
Η έρευνα ανατέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Σεβαστή Τριανταφύλλου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.
Κατόπιν επικοινωνίας με τις επιτροπές ερευνών και των δυο πανεπιστημίων επιβεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ξεκίνησε ποτέ, παρότι ήταν διασφαλισμένα τα χρήματα.
Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι στην υπόθεση ανάλυσης των οστών της Αμφίπολης, στήθηκε το 2015 μια «παγίδα» από την πλευρά του υπουργείου στην οποία «έπεσαν μέσα» πολλά γνωστά πρόσωπα της Αμφίπολης.
Η ευθύνη όμως δεν συνίσταται μόνο στο Υπ.Πο γιατί η Μαρία Βλαζάκη ενήργησε ως "μηχανορράφος". αλλά και στο ότι ορισμένοι δεν είχαν το σθένος να την αντιμετωπίσουν.
Είναι ευρέως γνωστό ότι με την αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης, όσοι επισκέπτονταν την κυρία Βλαζάκη επιδίδονταν σε μια προσπάθεια γενικευμένης κολακίας κατηγορώντας μάλιστα την προηγούμενη διοίκηση της κυβέρνησης Σαμαρά ενώ στη συνέχεια έχοντας το φόβο της αποκάλυψης των όσων έλεγαν, σιώπησαν οριστικά.
Βλέποντας λοιπόν ως φόντο αυτού του τύπου τις «συνεργασίες» αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκαν να αναπτυχτούν και που τελικά κατέρρευσαν ,προκύπτει ότι η ανασκαφή της Αμφίπολης αλλά και ειδικότερα η αρχαιολογία έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία. Τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα αποτελούσε τη συγκριτική τράπεζα για όλες της ανασκαφές στον Ελλαδικό χώρο.
Αυτό λοιπόν στο οποίο εστιάζουμε και που μας προβληματίζει είναι το εξής. Αρκούν τελικά μόνο οι εμφαντικές δηλώσεις περί σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεως ,ή αποτελεί ζητούμενο να γνωρίζουμε τι μπορούν να υλοποιήσουν όλοι αυτοί που θέλουν να εμφανίζονται ως «ανάδοχοι»;
Στην προκειμένη περίπτωση, συμπεραίνουμε ότι υπήρξαν ,από την μια πλευρά ,η σκληρή και απαξιωτική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από το Υπ.Πο, και από την άλλη, η αδυναμία όλων των θιγόμενων προσώπων, να ενωθούν και να οργανωθούν υπό ένα κοινό σκοπό, να υπερασπιστούν το μνημείο της Αμφίπολης
ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ ΤΟ 2015

του Γιώργου Ροδάκογλου

thousandnews.gr
Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου