Amfipoli News: Η Αμφίπολη πληγώνει τα Σκόπια

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη πληγώνει τα Σκόπια


    Τα πολυάριθμα δημοσιεύματα σε έγκριτες διεθνείς εκδόσεις για τα ευρήματα της Αρχαίας Αμφίπολης έχουν ενοχλήσει τους εθνικιστές Σκοπιανούς, που σπεύδουν να τα αμαυρώσουν επισυνάπτοντας σχόλια με ιστορικές διαστρεβλώσεις και μαύρη προπαγάνδα.

   Με διθυραμβικούς τίτλους και άρθρα που μεταφέρουν το ηλεκτρισμένο και μυστηριακό κλίμα των μεγάλων ιστορικών ανασκαφών οι μεγαλύτερες διεθνείς εφημερίδες, τα περιοδικά και οι κορυφαίοι ιστότοποι ακολουθούν εύρημα προς εύρημα τα τεκταινόμενα στην Αμφίπολη.

    Οι Καρυάτιδες, φύλακες του θησαυρού του ταφικού μνημείου, εξάπτουν τη φαντασία των συντακτών των New York Times και του Agence France-Presse. Τo Euronews κάνει λόγο για εξαιρετική και ανυπολόγιστη καλλιτεχνική αξία των ευρημάτων, ενώ το National Geographic διερωτάται «Ποιος είναι θαμμένος στον μεγαλύτερο τάφο της Βόρειας Ελλάδας».

    Τα δημοσιεύματα είναι άπειρα. Η μηχανή αναζήτησης Google αν βάλετε «Amphipolis excavations» θα σας δώσει 73 χιλιάδες αποτελέσματα μέσα σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Και κάτω από πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα θα δείτε έναν πλούτο σχολίων, πιο ενδιαφέροντα βρήκα αυτά στο National Geographic, με τα οποία οι Σκοπιανοί προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε πρωτοσλαβικά και μισούσε τους Έλληνες, επικαλούμενοι κάθε λογής «ιστορική» πηγή. Και φυσικά υπάρχουν και οι Έλληνες, κυρίως της Διασποράς, που αντικρούουν τις ανιστόρητες απόψεις. 

   Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, τoν καιρό που οι Σκοπιανοί έχτιζαν και εμπλούτιζαν καθημερινά στον Τύπο τους τον «εθνικό» τους μύθο, για να αποκτήσουν συνδετικό ιστό στο μικρό πολυεθνικό τους μόρφωμα, ταξίδευα συχνά στο νεότευκτο κράτος και είχα την ευκαιρία να πάρω μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων ή να παρακολουθήσω συνεντεύξεις Τύπου από αξιωματούχους. 

    Η πιο αξιομνημόνευτη από αυτές είναι η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ιδρυτής και πατέρας του σύγχρονου κράτους των Σκοπίων, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του στα Τίρανα, τον Απρίλιο του 1992 αν δεν απατώμαι, όπου είχε συναντηθεί με τον Σαλί Μπερίσα. Ζήτησα τότε από έναν Αλβανό συνάδελφο να του κάνει ερώτηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ήξερα ότι σε μένα δεν θα απαντούσε, αφού με γνώριζε και ήξερε ότι είμαι Έλληνας.

    Η απάντηση του Κίρο Γκλιγκόροφ με εξέπληξε: «Δεν έχουμε τίποτε κοινό με τον Μέγα Αλέξανδρο» είπε. «Εμείς είμαστε Σλάβοι που ήρθαμε στην περιοχή τον έκτο αιώνα». Το σχετικό βίντεο υπάρχει στο αρχείο του ΑΝΤ-1 και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η ηγεσία των Σκοπίων γνωρίζει καλά την ιστορική αλήθεια. Όμως ο απλός λαός φανατίζεται και πείθεται ότι η εκδοχή της ιστορίας, που του διδάσκουν στα σχολεία από τον καιρό του Γιόζι Μπροζ Τίτο είναι η μόνη και η πραγματική. Γι’ αυτό τώρα νιώθουν τον μύθο τους να καταρρέει με τα ευρήματα της Αμφίπολης. Και αντιδρούν.

    Κάποιοι κλείνουν τα μάτια λέγοντας ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικός αλλά θρακικός, γι’ αυτό βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος. Κι άλλοι, οι πιο φανατικοί, καταφεύγουν στον αλυτρωτισμό και ισχυρίζονται ότι ακόμη κι αν ο τάφος είναι μακεδονικός, όπως ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα, βρίσκεται –άκουσον - άκουσον- υπό ελληνική κατοχή και θα έρθει η ημέρα που θα τον «απελευθερώσουν». 

     Αυτές τις επικίνδυνες εθνικιστικές κορόνες των Σκοπιανών θα πρέπει να τις αφουγκρασθούν προσεκτικά όλοι εκείνοι, που εσχάτως προωθούν την ένταξη των Σκοπίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις και ερήμην της Ελλάδας. Γιατί στο ασταθές βαλκανικό σκηνικό, οι τυφλοί εθνικισμοί έφεραν μόνο συμφορές.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

ΠΗΓΗ: http://www.antenna.gr/
Διαβάστε επίσης:



4 σχόλια :

  1. Όπως αναφέρει και ο αμερικανός αρχαιολόγος Στέφεν Μίλλερ, η περιοχή των σημερινών Σκοπίων τότε ονομαζόταν Παιονία, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την Ελλάδα.
    http://www.makeleio.gr/?p=164210

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. It is only a matter of ignorance, they ignore precisely the historical bases.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οτι δεν είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου το λέει η ιστορία που έχει γραφτεί στην διάρκεια των αιώνων (ας διαβάσουν Ηρόδοτο) όμως το ζήτημα είναι πολύ λεπτό και θέλει πολύ προσοχή στην διαχείριση του από τους Έλληνες πολιτικούς που είναι και οι αρμόδιοι για να κλείσουν το θέμα οτι η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή