Amfipoli News: Ο βασιλικός τάφος της Αμφίπολης

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ο βασιλικός τάφος της Αμφίπολης

Οι ομοιότητες με τις Αιγές
Φαίνεται πως το ψηφιδωτό μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στην ερμηνεία του απίστευτου τάφου της Αμφίπολης. Το ψηφιδωτό που προκαλεί πραγματικό δέος  απεικονίζει έναν μυστηριώδη γενειοφόρο άνδρα με στεφάνι , να οδηγεί άρμα με δύο άλογα και μπροστά ο ψυχοπομπός Ερμής, αγγελιοφόρος των Θεών. 
Η πρώτη λεπτομέρεια είναι πως το ψηφιδωτό ΔΕΝ έχει αποκαλυφτεί ακόμα ολόκληρο, που σημαίνει πως μπορεί να υπάρχουν παραστάσεις που θα μας οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Η ίδια παράσταση υπάρχει και στους βασιλικούς τάφους των Αιγών , στον τάφο της μητέρας του Φιλίππου του Β' και γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ευρυδίκης. 
Δείτε εδώ: 
Διαβάζουμε στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από την περιγραφή της τοιχογραφίας στους βασιλικούς τάφους των Αιγών: 
"Η μοναδική τοιχογραφία από το εσωτερικό του τάφου, με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου, τη βουβή Δήμητρα και τις τρεις, αδέκαστες, Μοίρες, με τον Ερμή Ψυχοπομπό σε έντονη κίνηση και την τρομαγμένη νύμφη που μαρτυρεί το φοβερό γεγονός, είναι ένα μοναδικό επίτευγμα της αρχαίας ζωγραφικής τέχνης και μία σπάνια εικονογραφική μαρτυρία των αρχαίων μυστηριακών αντιλήψεων για τη μεταθανάτια ζωή"
Τι σχέση μπορεί να έχει ο μύθος αυτός με έναν βασιλικό τάφο; 
Ο μύθος συμβολίζει την θεωρία της αναγέννησης και της αιωνιότητας της ζωής, που πηγάζει από τις γενεές που ξεπηδάν η μία από την άλλη. Αυτή ήταν η ουσία του εορτασμού της "ανόδου" της Περσεφόνης στα Ελευσίνια Μυστήρια. Η επιστροφή (άνοδος) της Περσεφόνης γιορταζόταν με τη σπορά του φθινοπώρου. Ο Πλούτος ταυτίζεται με τον Άδη, τον άρχοντα του κάτω κόσμου.
Άρα εδώ έχουμε τον συμβολισμό της αιώνιας ζωής που ταιριάζει στην βασιλική οικογένεια. 

Πηγή: parapolitika.gr
Διαβάστε επίσης:



3 σχόλια :

  1. Το δημοσίευμα έχει μπερδέψει τον τάφο της Ευρυδίκης (μητέρα του Φιλίππου) με τον τάφο της Περσεφόνης. Και οι δύο βρίσκονται στις Αιγές, και οι δύο έχουν ζωγραφικές παραστάσεις της αρπαγής της Περσεφόνης, αλλά ο πρώτος πάνω στην πλάτη μαρμάρινου θρόνου και ο δεύτερος σε τοιχογραφία. Η παραπάνω φωτό είναι από τον τάφο της Περσεφόνης (τοιχογραφία). Το διευκρινίζω γιατί κάτι τέτοια τρελαίνουν κόσμο.

    Επίσης όταν λέμε "Διαβάζουμε στο χαρακτηριστικό απόσπασμα από την περιγραφή της τοιχογραφίας στους βασιλικούς τάφους των Αιγών" διευκρινίζουμε από πού στο διάβολο προέρχεται αυτό το "χαρακτηριστικό απόσπασμα" και για ποιον στο διάβολο τάφο μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον μύθο της Περσεφόνης τραγικό και κεντρικό πρόσωπο του μύθου ειναι η μάνα που θρηνεί την απώλεια του παιδιού της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον μύθο της Περσεφόνης κεντρικό πρόσωπο αλλά και συνάμα τραγικό ειναι η μάνα που θρηνεί την απώλεια του παιδιού της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή