Amfipoli News: Για 8 θαλάμους στον τύμβο Καστά φέρεται να μιλούσε ο Δ. Λαζαρίδης

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Για 8 θαλάμους στον τύμβο Καστά φέρεται να μιλούσε ο Δ. Λαζαρίδης


Για 8 θαλάμους στον τύμβο Καστά φέρεται να μιλούσε ο Δ. Λαζαρίδης 

Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης όταν ξεκίνησε το 1964 τις ανασκαφές- σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πρώην συνεργάτες του-, πίστευε στην ύπαρξη ενός επιβλητικού ταφικού μνημείου στην περιοχή του λόφου Καστά της Αμφίπολης. 


Πριν από λίγο καιρό, στενός του συνεργάτης, ανέφερε ότι ο Δ. Λαζαρίδης πίστευε πως η περιοχή μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ.


(Αρχική σύγκριση του τάφου του Φιλίππου με το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά)
Συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη ανέφερε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στον τύμβο Καστά

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα συνεργάτη του, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο αείμνηστος αρχαιολόγος ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, ο Λαζαρίδης είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του τύμβου και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη πριν από 2.300 χρόνια. 

Αυτή η είσοδος πίστευε ότι σφραγίστηκε από το λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο, όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα, βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει ότι ο Δ. Λαζαρίδης ξεκίνησε το ανασκαφικό του έργο από το πάνω μέρος του λόφου στην περιοχή Καστά, για να βρει την μυστική πύλη, ωστόσο έμεινε μόνο με τα ευρήματα αρχαϊκών τάφων, με τα εκθέματα να είναι σήμερα σε κοινή θέα στο Μουσείο της Αμφιπόλεως.

Αν η πύλη παραβιαζόταν μπορεί να γέμιζε με χώμα το ταφικό μνημείο;

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που ανέφερε ο συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη για την μαρμάρινη βάση του λέοντα της Αμφίπολης όπου, -σύμφωνα με τον ίδιο-, κρυβόταν μυστική είσοδος, είναι το γεγονός ότι η τεχνοτροπία για τη σφράγιση της δεύτερης εισόδου ήταν τέτοια, κατά την οποία ενδεχόμενη βίαιη προσπάθεια παραβίασής της, θα είχε ως συνέπεια την σφράγισή της, από άμμο, στο εσωτερικό του μνημείου.

Αυτή βέβαια είναι μια εκδοχή που μένει να αποδειχθεί, ενώ δεν είναι απίθανο οι εκτιμήσεις του Λαζαρίδη να ήταν λανθασμένες. Να σημειωθεί επίσης ότι την εποχή που έσκαβε ο αείμνηστος αρχαιολόγος η τεχνολογία δεν υπήρχε προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα στο εσωτερικό της γης.


Διαβάστε επίσης:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου